Thursday, 29 December 2011

tajuk#8

scene 1

kat star movies semalam. lepas tengok se movie nk tgok lah yang selepas tu. cam seronok je tajuk. da lah ade AMANDA SEYFRIED. semangat tunggu. da masok intro bagai. ttbe terlihatkan hero die.perghhhh, tak hensem. tros aku tukar channel. alahai, rugi je semangat tunggu.

scene 2

menyelongkat fail cerita adik aku kat komputer. tengok-tengok. eh, citer korea. nk tgok lah. citer best lah jugak tpi same cam scene kat atas hero x hensem. tahan lah tgok 2, 3 episod. pas2 x tgok dah sbb x der penyedap mata. haha. half-way lah tgok citer tuu.

_________________________________________________________________________________

haha. penah terjadi tak kat korang ? hurm ~~~ kesian lah kekadang kat pelakon2 nie.

end of story

p.s : bajet aku nie lawa sgt je nk memeperkatakan tentang oranglain punye kehenseman. haha. x per lah. saje nk story je :)

tajuk#7

eh, korg punye tangan kasar tak ?
nk jdikkan korang pye tgn halus, mulus, licin, sng pegang bagai tu?
senang je wehhhh. 
meh sini mok  cik nk citer.......
cara-cara 
1. korg kene jdi rajin. RAJIN.
  - rajinlah. mcm kemas rumah ke, masak ke, basuh toilet ke, and so much things kene buat
2. korg kene basuh beras tahu.
  - nie lah sebenarnye yg melicinkinkan tgn tu. mase basuh tu korg basuh lah sambil rendam tgn korg lam air
    beras tu. dan beras tu korg tenyeh ( aku x dpt cari perkataan sesuai, tenyeh la kot ? ) kat tapak tgn.
3. then keringkan mcm bese lah.
4. da licin ?
5. pg show off lah ape lgi. hahahahahaha.

selamat beramal dan show off :)

end of story petua petui  

Wednesday, 28 December 2011

COOKIES time :D

Actually , I've got not enough time to share this receipe * sigh but AL Fatah(blogger) tu kate share je.*thankyou kawan :)

Well, lgpun it's easy and affordable utk buat by your own kan.
Perhaps , you guys can end up utk bagi cookies ni kat boyfrengg , girlfrengg , suami , wife , atuk , nenek , ibu bapak anda or anyone lah yg bertakhta di hatimu , chewah <3 *boleh ker letak crown kat hati kite ?

Aku ne suka makan , tapi entah lah sifat PEMALAS  n_n telah tertanam ssejak azali lg , so brg dah beli lame gler , baru skrg aku nak buat. *tkpyah laa kawin dgn aku. Eleh, aku paham , korg pun same pemalas mcm aku ?  
kan ? tkpyah tipu semua suka dgn word LAZY dan aku plg cukup  sayang kat die *meraban dah ne. Jom jom pi genguk receipe derr -..-''

So , lets check it out the receipe babehh *tersembur air liur aku , haha :)

Bahan-bahan ( 80-100 biji )
          bahan A
*250g mentega/1 buku buttercup 
*150 g brown sugar/1 1/2 brown sugar yg diblended 
* 1 sudu kecil esen vanila
* 150g /1cup gula castard
* 1 biji kuning telur
* 1 cup vegetable oil




          bahaan B
*280g /5 cup tepung gandum
* 10g /1 sudu besar serbuk koko
* ½ sudu kecil soda bikarbonat
* 2 sudu besar susu tepung
 1sudu kecil cream of  tartar
 1sudu kecil cream of  tartar




          bahan C
* 100g sebarang kekacang (walnut, badam, hazel, gajus, etc, yang dicincang)ikut citarasa anda tw nk bnyk o            skit ^^
* 100g coklat cip( boleh gak gune coklat masakan , potong kecik kecik tau :)


amik kuning telur sahaja tau. itu yg diperlukan. putih telur tu simpan buat masak magi , hee.



sukat tepung, soda bikarbonat, susu tepung , tepung jagung, secubit garam dan serbuk koko 



Cara-2 : 
1. Pukul bahan A hingga kembaang :).
2. Ayakkan bahan B  :)
Kemudian kacau hingga rata.
3. Masukkan coklat cip dan cincangan kacang. Kacau rata.kalu nak sedapmasuk je coklat masak dlm mixture tu.
4. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar pada suhu 160°C selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.
5. Sejukkan biskut terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam balang kuih.



dah siap beb , gotcha ? senang kan
korang ikut hati je buat cookies  ne and the last thing is sincere heart :D

yeah , panas dari ladang ~_~ , beginilah rupenye tauu.



tips dari CIK APRON UNGU :
 korg boleh buat ikut suke korg laa design die :)


ni aku buat utk bakal anak aku *ceh , kawin pun tk lg. gatai -..-''


ne utk my future *blushing. haha :D


simple je kan , bglah utk cikgu hang. even simple mende alah ne boleh buat org tersenyum lah. 


Haha , aku suke giler time org makan and said hey sedap , aku akn rase lega and macam huh , berbaloi. tkpung bahagia tengok dieorg makan sambil senyum pun , that's enough. really. 


  enjoy saki baki cuti anda , LOL <3




hugs and kisses , CIK APRON UNGU. muahh *eii ,geli aku :P








jom makan megi :)



jom layan jap lagu ni. Huhu :))

aku baru je lepas makan megi weh. kalaulah Makcik Mastura tahu, habeslahh aku.
SEBAB APA ?
hal ini demikian kerana beliau sudah pun masak makanan untuk dimakan,
tapi anaknya tak menjamah sedikit pun
tetibe je LIDAH ni nak rase something yang
-SALTY-
-SPICY-
so, nampaknye Megi Kari merangkumi segala aspek di atas :DD
korang,  aku sayang ******
HAHA :DD

tata <3

-F.I.N-




2.15 a.m

First of all, Assalamua'laikum Dunia :)
okayy, aku still x tido lagi. 
melihat to the latest blog ni, agak teruja sbb da bnyak latest posts.
(nampak x aku teruja nie)
and, out of sudden, i realized something yang FIN tak post satu latest post langsung.
sorry kengkawan. bukan menyepi tapi lebih kepada urusan diraja lahh.
hmmm, latest issues were about SPC.
chill sayang sayangku sekalian. aku nak petik satu daripada beratus ayat mat luthfi



' Allah dah rancang everything nicely and damn perfectly "
so, aku dapat rasakan sangat yang korang akan dapat something yang better dari ape yg 
org laen dapat. yg paling penting aku x nak korang sedih.
fine, maybe korang akan cakap,
'bolehlahh cakap lebat sebab kau x mintak'
sorry, kalau ayat aku mengguris korang. aku memang x ade kat tmpat korang,
but as long as korang meletakkan status aku sebagai KAWAN korang,
selagi tu aku dapat rase ape yang korang rase,
although x 100 percent originally, tapi korang kawan aku.
aku dah tengok Madi, Nadia, Nad, Timah, Chua, Ciken, Tasya and more of you
yang nanges because of many things.
aku nak korang HAPPY okeyh ?
honestly, aku pon macam terase gak ade kengkawan kita yang dah dapat.
tapi akak sedare aku suruh fikir, maybe ade sebab Allah x bagi kita dulu,
maybe, waktu ni lahh Dia nak kita buat bakti kat Mak Bapak kita yang da bape tahun kita abaikan
(err, I mean duduk kat asrama lebih dari duduk kat rumah)
MAYBE kan kengkawan ?
aku tahu Kawan-kawan aku (especially buku hitam's crew)|
adalah manusia ciptaan Allah yang 
THE BEST AMONG THE REST.
aku membebel sebab aku rindu korang a lot.

Rindu seh nak dengar pekikan NAJWA ANUAR,


nak gaduh ngan FATIMAH WAHI,
(im going to spank ur a**, Timah HAHA LOL)

nak merajuk dengan NADZIRAH BAHRIN,


nak tergelak dengan SYIKIN NOORDIN,
gelak besar kau :D

nak ber-Jemaah dengan NADIA BAHAR,
(jemaah-2 salih yaakob, Noha bagaimana ? )

nak tengok muncung TASYA LUNA,
(tak tahu laa anak siapa ni)

and the most important event, nak mengarut dengan MADI JENAL merangkap roomate aku :)
(errr madi, ade ke kita gurau macam ni ? HAHA)

masing masing macam dah sibuk bulan depan.
korang, aku taktahu nak tulis ape.
aku x solat isya' lagi nie,
TARBIAH siket anak pakcik Kassim ni.Hehe :p

AND LAST BUT NOT LEAST,
sesiapa yang sudah mula merindui Amalina Kassim,
ini wajah komersialnya yang paling latest,

i am who i am LOL

haha :DD
p/s: sorry kalau macam touchnig touching tetibe. otak tengah serabut :'(

-F.I.N-

a day with HER :D

Assalamualaikum si cantik manis dan si hensem saya. Haha , you guys should lending me your ears laa bcs I'm going to babbling alot. Alot means banyak. *tkde la sgt , hee :)

So , let start my day with bile saya bangun laa. Saya tido dalm pukul 4.36 a.m. Aku memang ade insomnia. Doc said , kamu ne dah teruk , cube try to sleep at the moments that you're always do that. but here , kite abaikan dulu tau. Gosh , pukul 5am I've already awake. *well teringat ade date dgn MADI saya , euw.  <3
*ATTENTION , saya bukan lesbian. This is fact. betul laa , saya suka lelaki. Sumpah *over pulak kau -..

Around 10am , my LOL sista kejutkan aku macam nak mati. Hee, kantoi tido after subuh. Aku dengar suare die yg macam kalah mak tiri dan dah macam nenek tua. Aku pulak just ckp " ye , ye kejaplah" *aish , teruk bebonor anak dara ni. I want to be clamping down virgin dreams jugak. 
in my mind muka kakak aku sumpa macam ni , menyampah giler time die kejut. Tapi aku bangun jugak :)

ohh , noo madi text : kau kat mane ?
OMG , aku mandi pungg tk lagi. and I said , madi kite tkpyah pakai cantik cantik laa~
Well , actually I went out with her just to celebrate the moments where we're both telah tidak diterima ditolak from SPC !!! *aku buat color merah kasi lebih scary siket. effect yg penting. 

I just wore a simple purple *color favorte :) blouse , selua jeans , and footwear covered in dark colour and the wheather was not soo good. Rain poured heavily outside untill at last I was reached 
ECM
yeah , baby. baju aku basah kuyup. tkpe demi madi :)

aku sampai around 0045pm , madi tnggu kat sini. sian die dah lah Aiman *adik die yg korg kate hencem tu nak hangout ngn kekawan die. Madi now is alone. phewiit :P

aku dengan sepantas kilat macam ajen Carter flying across those escalators , as fast as lightning , faster than leopard searching for my baby comel gedik MADI.  then both of us trus naik pegi cinema. nak pilih movie ape. aduh =..='

Madi bg list tu mase aku dalam kete :
* mission impossible
- petaling street warriors
- ombak rindu
- sherlock holmes
- suatu malam kubur berasap
- the darkest hour
- twilight
- the muppets
- penat tulis -....- '' *malas korg pegi la tengok sendiri yerr.


time ne madi sibuk macam PM , I thought maybe she is moree busy than PM laa. eyfe tepon , sibuk text nadia tkdpat , nk choose movie lg laa and dengar aku membebel. and the highlight thing here..... *nmpak tk arrow with green colours tuh ? NYAH , kau mesti kenal baju tu kan , hee. aku tlg snap utk kau. madi tu just cover the line. Haha , tk sangka sejibik :D


aku dah mcm kapel les ngn madi , haha :) kiteorg tengok movie ni. sumpa gempak. taktipu tau.
tapi dalam cinema tak bole bla ader makcik yg ketawa kalah pontianak time scene kelaka. nasihat aku *makck relax , ni bukan kat rumah mkck ni. pastu ade budak budak lari depan aku. khas utk budak tu * dik , ne bukan playground ye. harap maklum -..-''


Perut aku nyanyi lagu Adele " rolling in the deep and set fire to the rain " sebab ade org suka sgt lagu ini :D
so enjoy makan DCB *doublecheeseburger


iloveyoulaa. kiteorg meraikan sebab tkdpt SPC *dua dua sedih. nak jadi doctor !

tahu tk kiteorg sanggup jalan dari ECM to MEGA nak makan MCD, jalan aku pegang tangan madi and said takpelah rezeki kita kat lain. Aku siap cite pasal movie ombak rindu dgn madi, haha :)
penat jalan tkpayah kate lah. time lintas jalan kiteorg accidentally bumped dgn seorg mamat hencem. wow , aku ngn madi terus tk berkedip *name pun pompuan kan. maaf kami tk matang lagi , hee <3

HURU HARA TIME OUT OF SUDDEN , OMG !
why why ? war ker ? nope , madi buat hal tau. *aku mengomel plus mumbling. Madi asal kau pelupa dohh. penat ni doh. just imagine jelah , kiteorg dari mega dah smpai ecm kene patah balik sebab madi lupe nak amik   
celcom blue adik die , Aigoo bakaranai madi *aku mencarut dalam bhsa Jepun.

This all bcs we're both had cleaned our eyes enough for those JAPANESE guys look alike. We had decided to choose man based on these criteria :
- badan kene sekeping macam hero cite Jepun
- mata sepet
- ade aura
- tinggi
- rambut color merah
- putih * ne madi nak

ni one of our hero pujaan , euww <3


buat madi saya dari CIK APRON UNGU :
 - thankyou lahh derr. kite dah lame kawan. *malu
-  don't worry la kite dah puas citer pasal future , lets strive for it !
- td tengok sweater yg ade hud tu , nak beli , nak jd DOCTOR yg comelayucantikbaik kan ?
- even , kaki aku dah cramps tahap gaban tht can cause me to deal with arthritis disease but for you aku sanggup terjun kolam renang je , hee :)
- aku punye lemak makin kurg sebab kita dah macam marathon.
- untk BUKU HITAM CREWS seriously nak hang macam monyet dengan korang laa ~



SAYA DAN MADI AKAN JADI DOCTOR JUGAK NO MATTER WHAT TAHU ?


p/s : madi chatting ngn aku and die kate tetibe die nangis time OTW balik umah. haha *madi cengeng.
kite kuat kan ! friendship never end lah :D


hugs and kisses , CIK APRON UNGU. muahh *eii ,geli aku :P



Tuesday, 27 December 2011

aku kata 2

bayak aku nak cakap. tapi aku malas.
-
risau + sedeh + bingung + takut + berdebar-debar + ect
-
tulah perasaan aku sekarang ni.
sape nak tolong aku???

chua here 2#

tajuk#6

BUDAK-BUDAK ZAMAN SEKARANG
perghhh, i would say budak-budak ini mmg lain dri zaman kami yg skrang da nk masok u. ye dok nie? berdasarkan pemerhatian yang ........., ..............., dan ................, ( haha, x nk lettak pape ) isi sendiri okey.
nie berdasarkan pemerhatian aku kat adik aku my lovely 3 years old brother n some of his friends n bile jalan-jalan aq perati je lah kan orang-orang sekeliling. ouhhhh stalker ye aku. 

budak-budak zaman sekarang ( bbzs ) da tahu bukak komputer n pandai pulak cari game walaupon x tahu bace.
some bbzs juga akan ade psp tergantung kat leher dorg n kemane-kemane saje die pg
bbzs juga reti nk ambik fon sesape lam rumah n bukak game. 
n dorg nie memang macam dilahirkan sekali dgn fon, pc,psp, n mende-mende lain tergantung kat leher,kat tangan, terselit kat ketiak n so on. 
haish. memang lain kan ?

end of story. merepek lebih je nie kot ?


Sebarkan Cinta-Mu :)

Alhamdulillah , waktu dah menjangkau 4.02 pagi. Entah kalu pasal tauhid ne , aku selalu terdetik agama bukan sesuatu yg boleh sewenangnya dipermainkan. Lantas jari jemari ku mengetuk papan keyboard dalam usaha mencari keindahan agama-Mu Ya Rabbi.

aku pun menaip nama Fatimah Syarha , jelajah blog die and know what aku semakin menyakini Islam. Bukan bermakna aku tidak yakin tapi aku lebih suka kiranya aku yg menemui kebenaran menggunakan akal dan berdasrkan wahyu Allah. *name aku Fatimah Zahraa :)

Sebarkan CintaMu ~ Fatimah Syarha Mohd Noordin

Senyum manusia itu, hanya Tuhan yang tahu ertinya. Senyum itu 
memang menzahirkan ceria, namun untuk kebanyakan waktu, senyum 
itu adalah bagi menyembunyikan rahsia hati.

Inilah novel yang cuba mengurai makna senyuman seorang manusia 
yang bergelar anak, ibu, bapa, isteri, dan yang bergelar suami. Indahnya, 
ia dihuraikan dengan Islam, dan hasilnya semuanya kembali kepada Tuhan.

Kisahnya bermula dengan Ibu Dhiya', seorang isteri taat yang tinggi 
ilmu agamanya, terpaksa menjadi tukang sapu di sebuah kolej swasta. 
Di situlah Ibu Dhiya', didatangi pelbagai persoalan hati daripada 
setiap golongan di kolej itu.

Ibu Dhiya' berusaha membantu walaupun dirinya juga ada rahsia, 
yang menanggung derita masa lalu. Ibu Dhiya' dengan ilmu agamanya, 
dengan penuh hikmah mendekati hati warga kolej itu bagi memberikan 
makna yang lebih bererti dalam senyuman mereka, dengan cara yang 
suci, dengan cara Islam, dan akhirnya jadilah ia, senyuman yang menyebarkan cinta.

***** 
Aku selalu terdetik , hidayah harus dicari and i'm going to become an adult. Perhaps soon , so why not I take this gold opportunity given by HIM to change in order to become a better muslimah ?

nak berubah bukan something yg senang. But people do change kan ? 
Let time decide on the next chapter of my life. Doakan saya kerana diri ini tidak kuat tanpa bantuan Yang Esa :)

 Yang sentiasa merindukan rahmat dari pencipta . Cinta Sang Pencinta terhadap Sang Pencipta *nyah selalu declare those words are hers. yaa , aku pinjam, hee :D

hugs and kisses , CIK APRON UNGU. muahh *eii ,geli aku :P

This is what we call MAGIC ! :D

*you guys should imagine that I was look alike SELENA GOMEZ , rambut tengah mengerbang pakai kipas angin (Hello , btw aku pakai tudung). bunyi shuuuuhsuuhhhh. then , I was about holding botol air nyanyi terpekik terlolong. I'm so proud of myself in contributing this song. Please enjoy the show.

MAGIC 
by : CIK APRON UNGU

What we call that thing
Magic , magic ,  magic
Hey , what we call that thing ?
L-I-P-S-T-I-C-K
Where we put that thing ?
Yeah yeah , on the lips baby
on the lips baby
Haha , magic magic magic in me :)

 Her name given  Nurul Quratul Ain'. Seriously , the above song i've created especially for her 
bcs she was totally went crazy when we'll started to talk about lipstick . DISASTER -,-' 
p/s : *adik aku masuk blog pun pakai shawl. aurat kan. korang ape cer? 

ini fact dari CIK APRON UNGU :
- bile lapar ckp je nak pakai lipstick trus lapar die hilang
- time wake up in the morning , after hving a bathe , wajib pakai lipstick
- before sleep pun , nak lipstick jugak
- kalu die nangis meraung raung , bg je lipstick. confirm diam --'
- bile mak ayah aku tkde and left her with us , die akan yakinkan diri die yg mak aku tkde sebab nak buy her the new one. I mean lipstick la kann.
- so patutlaa kan aku kasi MAGIC song tu sebab lipstick tu mende magic utk die.


let me explain something about this lipbalm , from MAYBELLINE (bcs she worth it ) , cost abt RM 12.90 , consists of aloe vera , SPF 15 ++ for  *aku ne macam tauke WATSONS pulak dahh.
ni my mum brought for her , i'm just felt "OMG , this is so terrible and horrible =..='

Aku pun tk paham. budak umur 2thn ah make up segala. tapi she's unique and adorable that's why i love her soo much laa <3 even ape jelah kan. Haha. Nanti kak teh belikan kamu jugak tau .
aku sebagai kakak , layan sajerr :)
  tapi diekan pelat so die akan ckp cam ne " nak ITIK *lipstick laa. budak pelat mcm kau jugak mase kecik , kelakaaaaa , korg rase tk ? kfine pape jelahh :)



hugs and kisses , CIK APRON UNGU. muahh *eii ,geli aku :P

Monday, 26 December 2011

ANDAI ITU TAKDIRNYA :D

          Assalamualaikum , jawab lahh kalu tk jawab sayang , auww <3

SPC

scene 1:

yeah , haha EYFE call aku . ikuti perbualan this friends dalam phone. BTW , phone baru aku GALAXY YOUNG , hee.
eyfe : salam , can i speak with fatimah (nope , she just call me timah )
me : yeah babe , wassup ?
eyfe : wohoo , you know i was too excited . MARA have been accepted me in getting SPC . registration will be held on 30th Dec. 2011.
me : i was tied tongue *i felt happy for her , but you know la kann the feeling itself. *yelling Hey where is my letter. tkkan tayar postman tu pancit kot -..-' then i continued , wah ,congrates dear.
eyfe : timah , have you received the letter ? *mood die macam nak terlompat bgtau aku
me : not yet *nk sedapkan hati sendiri
eyfe : kau amik course ape ?
me : medic UPM.
eyfe : wow , aku nanti dapt collegemate yg gila 2 macam kau. mesti gempak. aku amik aerospace engineering :)
me : aku macam tk dapt lah *sigh
eyfe : kau dapat punye. nanti die hanta laa tu 
me : perhaps laa :'(

then , bla bla *berbual lg ...............

scene 2 :

si dia yg dirahsiakan nama * ceh nak bg gempak.bukan ape  kesian lah die . nanti dia malu , hee 
so, the conversation need to be shorten yaa. maaf  :) nak tanye siket bole ?
ape kau nak condemn aku laa tu. tak tak. wait , knp nama si dia perlu color pink ? my answer : LOL .
dia : salam *baik baik
me : salam
dia : *intro bla bla , awak sihat ? and whatsoever .....
me : *mumbling bla bla...........................
dia : mintak spc tk ?
me : mintak , nak jd Dr. Zahraa to-be *berangan giler kan. biarlah diri aku
dia : have you got your letter babyy ? *babyy tu aku reka. ke tak dapat ?
me : rezeki tu kan dari Allah , bukan rezeki kot. *grr.

and aku dan si dia membebel macam macam and .........

scene 3 :

ne aku amik amik sebijik mase aku chatting ngan NAJWA ANUAR syg :)
haihh , kami same same tk dapat. kann chua ?


haha , chua sruh aku jd bibik . huaahu *muka aku kan cantik. ader ke patut sruh aku jadi bibik .haha perasan giler kau , bha ha hah ;P



so here , CIK APRON UNGU nak kata sikit :

see those words yg saya BOLD kan. ade cube tengok elok elok kat every scene tu. * cube gosok mata awak

- first , tolong lahh keluargaku jgn marah kalu aku tk dpat surat tawaran SPC tu tau *merayu rayu. aku tahu umi abi mesti nak anak die berjaya kan. sedeh .

- kekawan tolong pahan saya bukan Albert Einstein <---- aku tk reti eja nama die . hahaha. so aku pun tk pandai kan. kite same shja

- huh , mungkin rezeki aku tkde kat sini. Allah knows better kann. aku agak KECEWA LAAH ! tapi aku yakinkan diri aku *TIMAH , JANGAN SALAHKAN TAKDIR. ITU ALLAH PUNYA KUASA. KITA DOA BANYAK BANYAK OKAY SAYANG ?  * i feel good :)

- so, kekawan yg dapat aku doakan korag pass with flying colours lah * rainbow.doakan kteorang yg tak dapt ne ade rezeki lain.


the conclusion is aku tk dapat. harap maklum. jangan tanye. aku sedih , hee :'(  * tkde lah nangis. i m a tough girl laa ~





hugs and kisses , CIK APRON UNGU. muahh *eii ,geli aku :P