Wednesday, 28 December 2011

COOKIES time :D

Actually , I've got not enough time to share this receipe * sigh but AL Fatah(blogger) tu kate share je.*thankyou kawan :)

Well, lgpun it's easy and affordable utk buat by your own kan.
Perhaps , you guys can end up utk bagi cookies ni kat boyfrengg , girlfrengg , suami , wife , atuk , nenek , ibu bapak anda or anyone lah yg bertakhta di hatimu , chewah <3 *boleh ker letak crown kat hati kite ?

Aku ne suka makan , tapi entah lah sifat PEMALAS  n_n telah tertanam ssejak azali lg , so brg dah beli lame gler , baru skrg aku nak buat. *tkpyah laa kawin dgn aku. Eleh, aku paham , korg pun same pemalas mcm aku ?  
kan ? tkpyah tipu semua suka dgn word LAZY dan aku plg cukup  sayang kat die *meraban dah ne. Jom jom pi genguk receipe derr -..-''

So , lets check it out the receipe babehh *tersembur air liur aku , haha :)

Bahan-bahan ( 80-100 biji )
          bahan A
*250g mentega/1 buku buttercup 
*150 g brown sugar/1 1/2 brown sugar yg diblended 
* 1 sudu kecil esen vanila
* 150g /1cup gula castard
* 1 biji kuning telur
* 1 cup vegetable oil




          bahaan B
*280g /5 cup tepung gandum
* 10g /1 sudu besar serbuk koko
* ½ sudu kecil soda bikarbonat
* 2 sudu besar susu tepung
 1sudu kecil cream of  tartar
 1sudu kecil cream of  tartar




          bahan C
* 100g sebarang kekacang (walnut, badam, hazel, gajus, etc, yang dicincang)ikut citarasa anda tw nk bnyk o            skit ^^
* 100g coklat cip( boleh gak gune coklat masakan , potong kecik kecik tau :)


amik kuning telur sahaja tau. itu yg diperlukan. putih telur tu simpan buat masak magi , hee.



sukat tepung, soda bikarbonat, susu tepung , tepung jagung, secubit garam dan serbuk koko 



Cara-2 : 
1. Pukul bahan A hingga kembaang :).
2. Ayakkan bahan B  :)
Kemudian kacau hingga rata.
3. Masukkan coklat cip dan cincangan kacang. Kacau rata.kalu nak sedapmasuk je coklat masak dlm mixture tu.
4. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar pada suhu 160°C selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.
5. Sejukkan biskut terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam balang kuih.



dah siap beb , gotcha ? senang kan
korang ikut hati je buat cookies  ne and the last thing is sincere heart :D

yeah , panas dari ladang ~_~ , beginilah rupenye tauu.



tips dari CIK APRON UNGU :
 korg boleh buat ikut suke korg laa design die :)


ni aku buat utk bakal anak aku *ceh , kawin pun tk lg. gatai -..-''


ne utk my future *blushing. haha :D


simple je kan , bglah utk cikgu hang. even simple mende alah ne boleh buat org tersenyum lah. 


Haha , aku suke giler time org makan and said hey sedap , aku akn rase lega and macam huh , berbaloi. tkpung bahagia tengok dieorg makan sambil senyum pun , that's enough. really. 


  enjoy saki baki cuti anda , LOL <3




hugs and kisses , CIK APRON UNGU. muahh *eii ,geli aku :P








No comments:

Post a Comment