Sunday, 25 December 2011

Nasi Ayam Timahh :D

tuan tuan dan puan puan sebagai winner MASTERCHEF , i m proudly present NASI AYAM *cakap gaya prince charming nak propose barbiee. euww , tk abis abis dgn BARBIE. ehh , best okay. Back to our bussiness yeahh :D
actually , i m not so good in cooking but well ......saya tengah belajar laa ne. utk masa depan. utk my future hubby. wahh *sweet tk ? hempukk kepala saya. so guys , my mum wasn t be at home , so i was too exciting about to selerakkan dapur kesayangan die , kah kah *gelak setan.


here is the receipenyee :


Bahannya:
* 1 ekor ayam
* 2-3 daun pandan dipintal
* 1 keping halia dititik
* 1 cteh garam
* air secukupnya untuk merebus ayam


Untuk dilumur pada ayam yang telah direbus:
* 2 ulas bawang putih}
* 1 keping halia } dihaluskan
* 1 cteh serbuk kunyit
* garam secukup rasa
* 1 1/2 cteh madu


Untuk hiasan:
* daun lettuce
* Timun dan tomato - dihiris
* Bawang goreng


Cara untuk memasak ayam:
Jerang air bersama garam, daun pandan dan halia di dalam sebuah periuk besar sehingga mendidih. Setelah betul-betul mendidih, masukkan pula ayam, dan rebus selama 10 minit. Angkat dan ketepikan. Simpan air rebusan ini untuk memasak nasi dan membuat kuah supnya. Lumur ramuan halia dan garam di merata-rata ayam rebus yang masih panas itu. Kemudian lumurkan madu pula.


Pijarkan minyak di dalam sebuah kuali. Masukkan ayam dan kecilkan apinya sedikit. Goreng sehingga garing-garing lembab.




die jd macam ne yee cik abg tau :)



Bahan untuk nasi:
* 500g beras dicuci dan ditos
* 2 ulas bawang kecil }
* 2 ulas bawang putih} dicincang halus
* 1 1/2 cbsr minyak bijan
* 2 helai daun pandan dipintal


Caranya:
Pijar minyak, tumis bawang-bawang cincang sehingga wangi. Masukkan pula beras, digaul rata dengan minyak selama 5 minit. Pindahkan beras yang telah ditumis ke dalam periuk memasak nasi, tuangkan 2 1/2 cawan air rebusan ayam dan masak sehingga tanak.


memang warne die cam kuning siket , bukan die blonde ke happe.
jgn salah sangka tahu , err .


Bahan untuk kuah sup:
* Air rebusan ayam
* Kaki ayam (ceker) dan mempedal
* 1 tangkai daun sop
* 2 tangkai daun bawang
* garam secukup rasa
* serbuk lada putih
* bawang goreng - utk taburan


Carannya:
Jerang air bekas rebusan ayam yang lebih itu bersama ceker serta mempedal. Setelah mendidih bubuh perasa, daun sop dan bawang. Sebelum dihidang, asingkan ceker dan mempedalnya. Tabur bawang goreng di atas sop itu.


sup ini memang aku upload dari google , hee.
relax laa , haha aku malas. * memang aku PEMALAS pun.




Bahan untuk cili sos:
* 15 batang lada kering
* 10 batang lada merah
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 cawan air


Masukkan kesemua bahan-bahan diatas kedalam alat pengisar, dan kisar sehingga halus.


* 1/2 cawan air
* 2 cbsr gula merah
* garam secukup rasa
* 3 biji limau nipis - ambil air perahannya


Caranya:
Masak kesemua bahan yang telah dikisar bersama air, gula merah serta garam sehingga sebati. Angkat ketepikan dan campur pula air perahan limau.


okay , penat tulis. ehh hang kate tk ? tgok bengkak dh tgn. SPM haritu tulis essays pjgg die mak ai , entah pemeriksa tu nak check dok. *doa doa. die bace.








TARAAPAPAPAA ..................
NASI AYAM IS READY TO BE SERVE ;)








dah siapkan. *fuhh penat. but i've got to admit this.
tkpyah laa~ haha :)

saya cikapronungu nak kasi warning :)






- utk ibu mengandung : jgn letak lada byk sgt , nanti abis perut kau. *jahat giler ayt --'
- utk yg ade buasir : cube jgn makan lada byk. paham tk ?
- tuk yg sakit otak : macam madi , nyah , nadia , chua , cken tkpun tashaa and my chubby babylon jgn
makan AYAM byk byk nanti
jd BUJEI <3


even aku winner MASTERCHEF tapi aku ne sekadar winner MASTERCHEF utk kanak kanak je =='
so aku mengambil masa selama two hours +++ sebab lambat macam siput khinzir. haha.




SELAMAT MENJAMU SELERA KEKAWAN , HAPPY HOLIDAY :)




hugs and kisses , CIK APRON UNGU. muahh *eii ,geli aku :P

No comments:

Post a Comment