Tuesday, 28 February 2012

Malaysian's Attitude. Fact or Myth ?

Assalamu'alaikum u ouls :)
Well, today im going to tell you about what had happened just now
in front of my own naked eyes, and sorry, I was very frustrated !!
Mungkin tak semua macam tu.......kot ?
Tadi temankan mak aku bayar bil kat pejabat pos
then, aku nampak sorang pakcik (ermm, I guess atok is more suitable) pon bayar bil jugak
But then, dia menarik perhatian ramai dengan bunyi tongkat dia.
and sesiapa pernah pergi Pejabat Pos kat Mentakab, korang mesti tahu macamne
tingginya tangga kat pejabat pos tu kan.
Aku nampak sangat atok tu menggeletar weh berjalan
tapi korang tahu tak, dalam ramai2 manusia yang gender diorang sme je ngan atok tu
cuma yg berbeza dari segi tenaga
tade sorang langsung yang sanggup bangun jap pegi tolong atok tu turun tangga
Weh, tak sampai 5 minit kot kalau diorang bangun pegi pimpin tangan atok tu turun tangga
Aku serius cakap, kalau aku lelaki, memang aku da bangun tolong atok tu,
sekarang ni bukan masalah nak tunjuk bajet baik or what
sebab aku sangat jamin kalau korang ada kat situ
naluri korang amat sama dengan aku
nak tahu sebab apa ? sebab Allah Maha Penyayang da kurniakan setiap manusia
dengan sebuah anugerah yang dipanggil PERASAAN
aku tak paham dengan abang2 yang nampak macam gagah just pandang sepi
weh, c'mon laa. cube korang bayangkan tu ayah korang
and tade sape nak tolong (ayat ni untuk abang2 gagah kat pejabat pos tadi)
paling aku rase nak marah + geram
nampak doe atok tu berhenti jap kat tangga tu (maybe ambil masa before nak turun)
kesian doe, tapi apa masalah abang2 gagah tu haa
diorang tak nampak atau saje2 buat macam dia-bukan-saudara-aku-so-apa-aku-KISAH !
perghh, aku cakap betul doe, kalau aku lelaki aku kompem tolong atok tu
sebab aku nak syukuri nikmat perasaan kasih sayang sesama manusia yang Allah
da bagi kat setiap hamba-Nya yang menumpang atas duniaNya yang sementara
and macam aku cakap, aku amat confirm korang pon akan buat bnda yang sama.
Kita bercakap dari segi sifat kemanusiaan bukan dari segi "Wah, aku baik"
Manusia yang lalu sebelah pon just buat macam atok tu HALIMUNAN
so Malaysian (tak kisah ape2 bangsa)
Kalau nak rasa kita dihormati, tak salah rasanya kalau kita hormat orang lain dahulu
Barulah orang lain ada perasaan nak hormat kita
kepada abang2 gagah(walaupun aku yakin diorang tak baca)
korang gunalah kegagahan sementara Allah bagi pinjam ke arah yang betul

And aku harap aku bukan just main cakap, and hopefully, kita akan jadi orang yang dihormati
disebabkan peribadi kita yang menghormati orang lain
serius aku sangat marah kat abang2 gagah tadi.


Yeah, Malaysia Boleh !


kay, thanks kpd sesiapa yang sudi mmbaca bebelan aku
Segala yang baik datang dari Allah swt, dan yang buruk datang dari kelemahan aku sendiri :)

Assalamu'alaikum semua

-F.I.N-

Friday, 24 February 2012

just wanna let you know.....

assalamualaikum...

hihihi...
I just wanna let you guys know that even though
I seldom writing new post here but I do always checking and reading 
stories written by you guys(and left comments too) which were  definitely very enjoyable to me..
always hoping that it must be really real good if the story could be tell from
eyes to eyes,
face to face,
and mouth to ears of course..
in other words....
do really hope we can meet someday...
my silence doesn't mean i am 'sombong' or forgetting you all as...
YOU GUYS ARE JUST UNFORGETTABLE!
I know maybe it sounds lame as 
"hello! you are just too late to miss and to be missed"
but i just can't help it..
every single things and every single scene that happened to me
REMINDED ME OF ALL OF YOU!
well, you guys should be proud then..


hohoho..
i am in "ALL ENGLISH" mood...
as practicing for my upcoming MUET..
wish me luck:)





 

Wednesday, 22 February 2012

Bertudung vs Menutup Aurat

Assalamu'alaikum awak semua.
Aku nak share something ngn korang and semua muslimah yang mungkin akan terbaca post ini
SO, PLEASE READ THIS BECAUSE OF ALLAH SWT.
Im begging :'(
 
Bismillahirrahmanirrahim...

" Pendedahan aurat sangat berleluasa sekarang. Mungkin kenyataan ini kurang dipersetujui oleh sesetengah pihak memandangkan bilangan WANITA YANG MEMAKAI TUDUNG SEMAKIN RAMAI. Namun perlu diingat, wanita ber-TUDUNG tidak lagi boleh disamakan dengan wanita yang MENUTUP AURAT
 
BERTUDUNG TIDAK SAMA DGN MENUTUP AURAT!!
 
Maksudnya bertudung tidak semestinya menutup aurat. Ramai wanita yang bertudung tetapi tidak menutup aurat. Alhasil, ramai wanita yang bertudung tidak selamat. Janji Allah utk menyelamatkan wanita yang memelihara aurat dengan baik agar tidak diganggu oleh lelaki yang jahat, hanya utk wanita yang benar2 menutup dan menjaga auratnya. Oleh sebab itu, tidak hairanlah jika kini kita dapati ada antara wanita yang bertudung tetapi melakukan maksiat. Ujian yang menimpa wanita yang bertudung (tetapi tidak menutup aurat) pada masa kini bukan untuk meninggikan darjat iman mereka, tetapi untuk menunjukkan betapa hinanya manusia yang mempermainkan hukum Allah. Ujian ini bukan satu kemuliaan, tetapi suatu PENGHINAAN ! ....."-SOLUSI, isu no. 41(Tutup aurat supaya selamat)
 
Alhamdulillah, mesti dah baca kan ?
Jujur sangat ini peringatan untuk semua especially diri aku.
Semua ni sebab tadi aku terbaca satu statement oleh seorang lelaki
yang sepatutnya tegur dan melindungi wanita bukan menghina !
"Alaa, korang bertudung pon still buat maksiat. So, apa beza dengan yang tak pakai tudung ?"
Nampak sangat masih ramai dalam kalangan masyarakat beranggapan bahawa 
MENUTUP AURAT dan BERTUDUNG TU SAMA !!
Aku sedar aku tak sempurna pon nak post bnda2 macam ni,
tapi aku taknak baca sengsorang and tahu sengsorang without
berkongsi dengan kawan2 aku, adik2 aku and saudara2 perempuan aku.
Aku sedar kengkadang lengan pon terselak, kaki pon ternampak,
tapi at least kita cubakan ??
Hopefully, one day masyarakat boleh bezakan antara perempuan dan muslimah
antara bertudung dan menutup aurat.
And, hopefully, esok lusa atau sekejap lagi,
kita akan masuk dalam golongan MUSLIMAH dan MENUTUP AURAT.
(tadah tangan, amiin)
and for masyarakat STOP judging and insulting people just because of their appearance

akhirulkalam, WHERE THERE'S A WILL, THERE'S A WAY :D
                                                                                

tajuk#18

dah lame tak naik post maa sbb aku rase nothing much happened lah kat rumah nie.
cume nk mengaktfkan diri sekejap-sekejap. hehe .
tpi kan nk tye korg ape maksud sbnarnye mengembara ?
tpi bg aku melancong bukan mengembara.
tapi entahlah.
haha
hidup nie mengembara jugak sbnarnye. 
pebende aku cube nk ckp nie haa ?
tape lah.
itu aq kate. sje nk mengaktifkan diri.
nanti ade perkare menarik letupsss-letup aku bagitau k.


end of story :)



Tuesday, 21 February 2012

Apa Yang Aku Dapat ?

Assalamu'alaikum u'ouls :D
Bertemu kita kembali dalam ini belog  *Chewwahh
well, aku nak tulis secara ringkas dan padat.
Based on the title above, aku just nak kongsikan something
pasal satu kekuasaan ciptaan Allah SWT
yang telah dicipta untuk mewarnai kehidupan setiap manusia kat muka bumi yang sementara
and they're well-known as Budak hingusan
atau kata molek sikit BUDAK-BUDAK KECIL <3
Setakat ni dalam family aku still ade sorang budak hingusan
korang pon kenalkan budak tu
Budak kecik ni masih baru dalam proses pembelajaran yang OFFICIAL
So, kengkadang dia semangat tapi sometimes dia malas giler
sampai kengkadang rumah yang hanya dihuni 4 orang manusia
boleh jadi macam 10 penghuni sebab perperangan antara seorang IBU dan seorang ANAK KECIL
dalam usaha nak suruh budak ni siapkan HOMEWORK
berpeluh jugaklah kengkadang nak suruh dia siapkan homework bila aura kemalasan tu
terlupa untuk dicantas
so, mak aku akan berperanan sebagai pencantas untuk mencantas aura kemalasan dalam diri anak yang disayanginya.
And at the end, apa yang aku selalu nampak with my naked-eye ni
Budak kecil sebenarnya amat sensitif dengan surrounding
Dia amat memerlukan penghargaan and compliment
especially bila dia dah dapat buat something yg extraordinary bagi dia
macam kes ni, aku nampak adik aku
dia akan keliling rumah bawak homework dia nak tunjuk kat semua orang kat dalam rumah
and kalau kau buat bodoh, kau boleh nampak muka dia macam
pandangan-tiada-penghargaan-ke?
and dia akan terus keliling sampai ada yang cakap
"wah, bagus. ni lahh budak pandai"
nanti dia senyum baru simpan dalam beg
and disebabkan tu, kengkadang dia langsung tak ragu2 nak gerak ayah aku
even ayah aku dah tidur semata-mata nak bagitahu kat ayah aku
dia boleh dan dah siap
and ayah aku, he's so proffessional in this case
dia akan bangun tengok and senyum pastu angguk and tunjuk thums up
even da pukul 12 malam pon tak pernah dia marah2
yelaa, ayah korang pon macam tu kan sebab mereka tahu apa
yang anak mereka perlukan

SEMANGAT + KASIH SAYANG

dan sekarang surrounding dia mak aku sangat ambil berat
kitorang dah tak boleh bukak HITZ.TV, MOVIEE ANEH2,etc.. sbb vdeo yg mmg cam hape
and, dia penah tanye soalan yang dia nak tahu
even dia tak tahu soalan dia tu mmg dah melampaui batas
yelaa, sebab dia dah nampak and dia nak tahu apa yang berlaku
so, terpaksa lah cari jawapan walaupun berpeluh gak nak fikir

hmmm, mungkin tade faedah langsung untuk korang baca
aku just nak share kat korang apa yang aku nampak dalam diri
adik aku yang semakin membesar and mungkin had happened kat adik korang sendiri

heehee :D
aku rase ttbe aku macam tengah buat pengisian utk penjagaan kanak2 lak

"Hugs can do great amounts of good, especially for children."-Princess Diana 
p/s:mmg aku dapat rasakan langsung tak padat dan pendek sbb terangan mmg panjang. sorry kengawan :)and sorry for the picture :D
-F.I.N-

i want mr wallace :)

-
hai SHAUN.. today entry is for SHEEPP.. bukan sbenarnya. tapi untuk lembu sekoq ni. ta paham-paham bahasa.
-
it's been 2 years. about a month in INTI. 3 months out of mrsm muadzam shah.
-
SHAUN aku nak kau cakap ngan orang ta paham bahasa tu bahawa aku ni memang tak puas hati. sampai sanggup buat sesuatu yang tak pernah aku buat.
-
to amalina kassim : i really can't handle it more. the more i think the more i sad. nice hyphothesis :). this things make me want to shout and want to grow older. huh. so that i will not be waiting of the future. haha. tak nak la. i want to enjoy my life lagi.
-
mr wallace if you hear me please give me the smile again. u make me happy. tee heee :D
IR. animo is in emotion uncontrol
step back everyone!!

Monday, 20 February 2012

Dia...... Si Merah

Assalamu'alaikum u ouls :)
heee, da lame sangat tak jenguk ini belog
hmmm, da nak masuk 3 bulan wohh duduk rumah
well, korang, aku tak keje
dapat title penganggur terhormat kat rumah ni
tapi takdelah goyang kaki dua puluh empat jam okayy
bole tercabut kaki kalau asyik bergoyang jee
hmm, topic adalah about Si Merah

***************************************
mesti korang tertanya kan 'Siapakah Si Merah?'
err, ke korang tak kesah ?
tak kira, aku nak korang timbulkan jugak pertanyaan dlm minda korang siapakah merah !
(wahh, wane along sudah keluar)

well, tadi makan nasi ngn mak aku kat dapur.
sambil menambahkan LEMAK
story morry laa ngn mak aku
kebetulan waktu tu berita tengah tayang sal BANJIR
mak aku pon cakap ttbe dye teringat mase beliau kecik2 dulu
waktu kampung banjir
and masuklah cite mase zaman beliau kecik2 dulu
rupe2nye nenek aku penah bela lembu
starting with 5 cows.
and ade sekor ni, name dye MERAHH
yg ni nenek aku paling sayang
sape berani sentuh, bermakna dye pon berani nak kena terajang British ngn nenek aku
(cehh, nak terajang british jee. hee)
nanti pagi2 dye tggu kat tgge sbb nak tunggu air garam dari nenek aku.
wahaaa. satu hari tu, Merah da cukup syarat utk berjihad
maka, dye pon rela berpisah ngn nenek aku utk dijadikan korban
perghh, meleleh air mata kewanitaan nenek aku
ye arr, Merah tu da macam teman bergossip
da macam cik kiah daa utk nenek aku
last2 dye hanya mampu pandang org kampung meratah daging Merah dye
sebab, daging tu da jadi hukum Haram kat dye
da menangis macam hape, memang sengaja tempah hukum HARAM la kan
tapi nak wat guane weh, da sayang sangat kat Merah
tade daa Merah yang nak tggu kat tangga pagi2 tggu air garam
tade da Merah yang nak lenggang lengguk kat nenek aku bile nme dye kena seru
and mak aku cakap, tu lembu yang paling pandai antara lembu2 tadi
sbb dye bole paham nenek aku
dye tahu orang cakap sal dye. huhu
mungkin meleleh jugak air mata aku kot kalau jadi kat aku
yelah, da tatang cam hape da pastu kne korban
(*okayy, aku terbayang nenek aku ade muscle tgh tatang Merah)
hahahahahahahahahahahahahaha :DD

moral of the story, sayangilah haiwan. ehh ?
huahuahua
itu sahaja lagipun blog ni da berhabuk sangat
soo, aku masukkan lah cerita aneh2 ni
 
R.I.P Merah

-F.I.N- (nak ternak lembu jugak laa)

Saturday, 18 February 2012

huh??

this time is true--------->
-
I THINK I'M IN LOVE <3
-
SERIOUSLY!!!
IR. animo is  floating<3

Friday, 17 February 2012

hola peeps!!

everybody clap clap your hands. do it and u feel GREAT!!
-
the topic for today is TADDAAAAAAAAA
-
dah lame orang ta update blog ni. phew phew. *tiup habuk sbenarnye*. okeyla. habuk takkan hilang pon klu ditiup betape kencang pon. kene lap ngn kain buruk yang basah baru sure habuk tarak dah. so nanti komputer ni rosak sebab aku gi basahkan, maka akan timbul satu masalah besar lagi.
-
so i prefer to let the dust scatter everywhere. teee heee :) 
-
hari ni mari kota bincangakn tentang tajuk USAHA!! 
-
peers everywhere. before we move on to serious matter which i donno when it will be, so let us together have a reflection on whatever we have done. firstly. kalau kita makan sayur. kita dapat iron. klu kita makan carrot, kita dapat vitamin c, kalau makan bayam pulak dapat vitamin d. however, ni je yang aku ingat. u pon taktaw la betoi ketak. haha. aku pernah dapat 42 biology taw!! and that was a record as i NEVER ever get that such marks before. 
-
enough with sayur. kalau kita kerja kita dapat duit. mengemis pon kira kerja jugak taw. kalau kita tido di pagi hari. kita dapat sakit kepala. kalau kita makan, kita dapat kenyang. 
-
conclusion nye------------->ape yang kita buat (with ALLAH will ) kita akan dapat apa yang kita dah buat.
-
hari ni topik die senang je. sjadi aku tanak merepek banyak sangat. sebab tangan dan otak kaku dah penat blaja calculus 1 jam hari ni. (Padahal sikit je). 
-
apa yang aku nak sampaikan. segala benda kat dunia ni kita mesti usaha. macam mane kalau kita tak usaha tapi asik tawakal je. tawakal dapat rezeki. tawakal dapat jodoh, tawakal dapat harte dan tawakal.
-
"kerana ALLAH manyuruh hambanya tawakal selepas BERUSAHA. bukan tawakal tanpa apap-apa. useless la kawan-kawan."

IR. animo love :@ 

Saturday, 11 February 2012

Thanks for the day :D

Assalamualaikum everybody *smile. 

Seriously , aku dah malas tahap critical bcs my brain cannot function as well as I'm too tired. Aku ne jenis memang tk bole buat satu keje byk-2 kali. aku cepat bosan -,-'

But then , this post aku tulis as a sense of appreciation towards my dearest friends that have joined aku bergayut kat Kuantan kan. so , aku buat note je tau about aape-2 yg aku ingat tau. thanks for the memory :D



-Madi Jenal
-Syikin Zamri
-Jidin
-Faka
-Aiman Adli

*included:

1-waiter Jonny's yg menyibuk time aku makan and time tu tunggu Aili dtg around 4 pm. makan steamboat , chicken wing , *split banana* <------faka salah sebut :)

2-abg-2 Aowa Syikin Zamri *cowok die duk bergayut sakan. okay syikin pakai baju merah , tudung merah ala-2 makngah . hihi :D

3-Pope yg keje kat Carefour *bcs kiteorg sesaja ramai-2 line up kat kaunter ramai-2 cume utk membayar satu gula gum mentos sambil nak ckp HI kat Syahmi kls 503 , sengal -,-''

4-Lutfi yg handsome keje kat Baskin Robin tu. baik nya die layan customer die. Kiteorg dok menyibuk kat situ. Kui Kui :3 *bile bos die kua kiteorg choww~

5-time tgok wayang kat GSC cinema tetibe teringat Adhwa keje kat situ. pastu buat-2 cari adhwa even dah tahu die keje kat kl kan. insane tul :D

6-thanks to escalator bcs bergerak dgn perlahan so kiteorg dapat catch up things dgn you guys kan. kite borak-2 pasal UPU aku yg hang, pasal faka keje kat mesin photostat , pasal madi keje jadi maid and pasal jidin keje kat BSN sebab mama die. And we just about had earned our first salary kan ? 

7-lepak kat Tropicana Food Court , makan roti chicken flos *aku tk reti eja. maaf ye. yg mcm serunding. aku belanja dieorg. then , Madi yg baikhati belanje mango juice and fresh orange. sweetnye die, auww <3 . tunggu syikin zamri. die lambat and kiteorg terkejut sebab muke die memang teruk sebab kene campak.

8-okay , part nie kiteorg memang tertipu dgn thriller filem CHRONICLE yg bajet cambest tapi macm hampehh jer. biase-2. tk memenuhi kehendak peminat movie cam aku ne. Aigoo , frustrated dohh ! nasib baik kawan Faka bagi popcorn seplastik free. Woo , rezeki beb :)

blueek , cite ne biase je kot -,-'

9-time shopping , seriously korg boleh ajak Jidin ndn Aili bcs Jidin suke melayan and Aili pulak jenis setia menanti dan melayan kerenah si Madi yg selalu tk berkeyakinan saat ingin meng-shopping. Aigoo. So , lets sneaks this previews yaa :D

madi memang kecoh. nasib baik jidin ade :)


aigoo, confuse ne -.-'


which one hah ?



yeah , at last THE PINK for madi :D


Aili ngn Jidin suka aku punye . TERKOISE :D



We're awesome <3


Aili bought a new bag utk pi UTP :3


guess which one is mine ?


10- Nak cukupkan sepuluh macam kahuna :)





p/s : a short message for you babeh , seriously CIKAPRONUNGU rindu korang. Imy babe :'(
      Kangan sama sume budak maktab. The world would be so worth it if we can gather the pieces       
        of moment together again <3 And yet you guys were AWESOME. nanti kua lg tau :D aku baru 
      pass chatting ngn Nadhir and yet Syah gune FB Laila Sabiha. Chua pun ad kat sebelah. Take 
      care. Nadia pun. Yg berada diperantauan PLKN , rindu kau BUJEI =..='


hugs and kisses , CIK APRON UNGU. muahh *eii ,geli aku :P

Friday, 10 February 2012

Majlis Berondoi :D


Alrite guys , for this time I've got a lot of time doin this stuff :)
So , any of you know what Majlis Berondoi stands for ? *tkpe-2 aku bet korang tk tahu. Kah kah. Nama je melayu. ape pon tk tahu. balik Nepal lah. *maaf emosional. Hihi. nak manja-2 kan.

Actually , time makcik-2 aku kate nak buat mende alah ne , seriously aku tak tahu. habuk pun even debu. Then , she was just inviting me to her house and I really love to do it. So , aku lenjan je. Pepagi buta time after Subuh , texting jap ngn budak hingusan , aku ckp kat diri aku . Ohmaigadd , ape kate aku pi pick up Madi jap. Without thinking , aku amik kunci skuter and then terbang dengan skuter pegi umah Madi. *umah die dekat kan.

"knock , knock. bagi salam mcm pencuri aku masuk main redah. Madi ad makcik ? Kua pagar sambil senyum macam kerang busuk with my baju kelawar. Org tengok sah aku tk kawin seumur hidup.
Then , bawak baju angkut Madi mandi kat sana.


Breakfast , kemas rumah , makn pizza chese burst(melantak gile) + chicken wing , kua beli brg kat Ecmall , pegi pasar beli bunga. *penat -..-'' So , lets pictures tell you the story laa. Bole?  




kat family aku , madi ne kira cousin aku dah , haha :D



seriously , aku memang tahap gaban lapo and Asyraf memang suke menyibuk :)



Mangat -,-''



Paksu dah gemuk laa :P

Kambing terbakar , help , help !




Farah Damia , kau memang pemalas :)


Angah saya :D


Jangan tangkap gamba curi. menyampah tau. kahahehehaha *okay gelak terabur

Antie Ninie ngn her children.



See , Fayyad Rayyan pun dah bosan -,-' *die kate bile lah nak abis. I penat tau.



Hannan Nur Iman :D

Mak De aku tanye bile korang nak datang kuantan ?

Ni hasil kerja aku ngn Madi. tak tipu.

With maksu , angah ,Madi <3

Kami yang awesome :D






Mentahnik , ayat PAI gitu :)

Ececeh , Acap kau pandai ke bace komik Doraemon tu ?


Okay , photographer suka amik gmba busuk aku kan. Kacau org gossip :P

Mak su yang awesome buat sendiri O_O

Cupcakes yg awesome +_+

Searching fo the stars :D



Calon menantu paling vogue abad ini. Cepat. Satu je. Terhad. KuiKUI













Abang photographer yang awesome , auww :)


So , according to those pictures taken for sure everybody dapat catch up . Majlis Berondoi tu ape kan.
So , nanti anak-2 kite buku hitam crews kite gonjeng buat ramai-2 :D


hugs and kisses , CIK APRON UNGU. muahh *eii ,geli aku :P