Tuesday, 21 February 2012

Apa Yang Aku Dapat ?

Assalamu'alaikum u'ouls :D
Bertemu kita kembali dalam ini belog  *Chewwahh
well, aku nak tulis secara ringkas dan padat.
Based on the title above, aku just nak kongsikan something
pasal satu kekuasaan ciptaan Allah SWT
yang telah dicipta untuk mewarnai kehidupan setiap manusia kat muka bumi yang sementara
and they're well-known as Budak hingusan
atau kata molek sikit BUDAK-BUDAK KECIL <3
Setakat ni dalam family aku still ade sorang budak hingusan
korang pon kenalkan budak tu
Budak kecik ni masih baru dalam proses pembelajaran yang OFFICIAL
So, kengkadang dia semangat tapi sometimes dia malas giler
sampai kengkadang rumah yang hanya dihuni 4 orang manusia
boleh jadi macam 10 penghuni sebab perperangan antara seorang IBU dan seorang ANAK KECIL
dalam usaha nak suruh budak ni siapkan HOMEWORK
berpeluh jugaklah kengkadang nak suruh dia siapkan homework bila aura kemalasan tu
terlupa untuk dicantas
so, mak aku akan berperanan sebagai pencantas untuk mencantas aura kemalasan dalam diri anak yang disayanginya.
And at the end, apa yang aku selalu nampak with my naked-eye ni
Budak kecil sebenarnya amat sensitif dengan surrounding
Dia amat memerlukan penghargaan and compliment
especially bila dia dah dapat buat something yg extraordinary bagi dia
macam kes ni, aku nampak adik aku
dia akan keliling rumah bawak homework dia nak tunjuk kat semua orang kat dalam rumah
and kalau kau buat bodoh, kau boleh nampak muka dia macam
pandangan-tiada-penghargaan-ke?
and dia akan terus keliling sampai ada yang cakap
"wah, bagus. ni lahh budak pandai"
nanti dia senyum baru simpan dalam beg
and disebabkan tu, kengkadang dia langsung tak ragu2 nak gerak ayah aku
even ayah aku dah tidur semata-mata nak bagitahu kat ayah aku
dia boleh dan dah siap
and ayah aku, he's so proffessional in this case
dia akan bangun tengok and senyum pastu angguk and tunjuk thums up
even da pukul 12 malam pon tak pernah dia marah2
yelaa, ayah korang pon macam tu kan sebab mereka tahu apa
yang anak mereka perlukan

SEMANGAT + KASIH SAYANG

dan sekarang surrounding dia mak aku sangat ambil berat
kitorang dah tak boleh bukak HITZ.TV, MOVIEE ANEH2,etc.. sbb vdeo yg mmg cam hape
and, dia penah tanye soalan yang dia nak tahu
even dia tak tahu soalan dia tu mmg dah melampaui batas
yelaa, sebab dia dah nampak and dia nak tahu apa yang berlaku
so, terpaksa lah cari jawapan walaupun berpeluh gak nak fikir

hmmm, mungkin tade faedah langsung untuk korang baca
aku just nak share kat korang apa yang aku nampak dalam diri
adik aku yang semakin membesar and mungkin had happened kat adik korang sendiri

heehee :D
aku rase ttbe aku macam tengah buat pengisian utk penjagaan kanak2 lak

"Hugs can do great amounts of good, especially for children."-Princess Diana 
p/s:mmg aku dapat rasakan langsung tak padat dan pendek sbb terangan mmg panjang. sorry kengawan :)and sorry for the picture :D
-F.I.N-

4 comments:

  1. Replies
    1. apa kena mengena dengan nak jumpa gajah??
      to FIN,
      why do u feel sory bout the pic??

      Delete
    2. entahlah awak. sebab saya rasa mcm pic tu besar and menonjol. haha :DD -FIN-

      Delete
    3. haha..
      pic mirul tu comel..
      tpi terkangkang..
      hehe..
      tpi kiutttt:)

      Delete