Tuesday, 28 February 2012

Malaysian's Attitude. Fact or Myth ?

Assalamu'alaikum u ouls :)
Well, today im going to tell you about what had happened just now
in front of my own naked eyes, and sorry, I was very frustrated !!
Mungkin tak semua macam tu.......kot ?
Tadi temankan mak aku bayar bil kat pejabat pos
then, aku nampak sorang pakcik (ermm, I guess atok is more suitable) pon bayar bil jugak
But then, dia menarik perhatian ramai dengan bunyi tongkat dia.
and sesiapa pernah pergi Pejabat Pos kat Mentakab, korang mesti tahu macamne
tingginya tangga kat pejabat pos tu kan.
Aku nampak sangat atok tu menggeletar weh berjalan
tapi korang tahu tak, dalam ramai2 manusia yang gender diorang sme je ngan atok tu
cuma yg berbeza dari segi tenaga
tade sorang langsung yang sanggup bangun jap pegi tolong atok tu turun tangga
Weh, tak sampai 5 minit kot kalau diorang bangun pegi pimpin tangan atok tu turun tangga
Aku serius cakap, kalau aku lelaki, memang aku da bangun tolong atok tu,
sekarang ni bukan masalah nak tunjuk bajet baik or what
sebab aku sangat jamin kalau korang ada kat situ
naluri korang amat sama dengan aku
nak tahu sebab apa ? sebab Allah Maha Penyayang da kurniakan setiap manusia
dengan sebuah anugerah yang dipanggil PERASAAN
aku tak paham dengan abang2 yang nampak macam gagah just pandang sepi
weh, c'mon laa. cube korang bayangkan tu ayah korang
and tade sape nak tolong (ayat ni untuk abang2 gagah kat pejabat pos tadi)
paling aku rase nak marah + geram
nampak doe atok tu berhenti jap kat tangga tu (maybe ambil masa before nak turun)
kesian doe, tapi apa masalah abang2 gagah tu haa
diorang tak nampak atau saje2 buat macam dia-bukan-saudara-aku-so-apa-aku-KISAH !
perghh, aku cakap betul doe, kalau aku lelaki aku kompem tolong atok tu
sebab aku nak syukuri nikmat perasaan kasih sayang sesama manusia yang Allah
da bagi kat setiap hamba-Nya yang menumpang atas duniaNya yang sementara
and macam aku cakap, aku amat confirm korang pon akan buat bnda yang sama.
Kita bercakap dari segi sifat kemanusiaan bukan dari segi "Wah, aku baik"
Manusia yang lalu sebelah pon just buat macam atok tu HALIMUNAN
so Malaysian (tak kisah ape2 bangsa)
Kalau nak rasa kita dihormati, tak salah rasanya kalau kita hormat orang lain dahulu
Barulah orang lain ada perasaan nak hormat kita
kepada abang2 gagah(walaupun aku yakin diorang tak baca)
korang gunalah kegagahan sementara Allah bagi pinjam ke arah yang betul

And aku harap aku bukan just main cakap, and hopefully, kita akan jadi orang yang dihormati
disebabkan peribadi kita yang menghormati orang lain
serius aku sangat marah kat abang2 gagah tadi.


Yeah, Malaysia Boleh !


kay, thanks kpd sesiapa yang sudi mmbaca bebelan aku
Segala yang baik datang dari Allah swt, dan yang buruk datang dari kelemahan aku sendiri :)

Assalamu'alaikum semua

-F.I.N-

4 comments:

  1. Erm , well nilah the real atitude of Malaysian. Tak guna lah iklan budi bahasa or nilai murni or whatsoever kalu you guys tk praktikkan. So , lets begin now. F.I.N you're just awesome. Keep it up :)
    Cikapronungu :)

    ReplyDelete
  2. aku harap korang boleh tengok how abang gagah just ignore that atok. sakit sangat tau. anyway, thanks so much cikapronungu:) -FIN-

    ReplyDelete
  3. adoiyai..ni maleh kawen ngan jejaka gagah kt mentakab..
    Signature

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. masalahnye ada ke abang gagah nak kawen ngn kau. huahua :DD okayy, gurauan kasar. heehee -FIN-

      Delete