Tuesday, 6 March 2012

macaroons.

hari mood purple. sebab saje-saje je. nak lupekan something yang memang worst kalau ingat balik.
-
sekarang ni sume orang tengah gila macaroons. aku pon same gak. nak jugak rase. haritu kat inti ni ade jual. tapi sebabkan aku yang terlebih protocol ni, mase tinggal 5 minit nak pergi kelas yang berade hampir 50 meter lagi kot. memang la tak sempat nak beli. ok.
-
jadi aku usha-usah google. carik recipe macaroons yang comel ni. teringin nak buat. balik rumah nak buat la. ok. dah tekad. tengok la jadi ke tak.
-
so hari ni saje menggedik nak post pasal recipe macaroons. (pulamak!! dah nampak ciri-ciri keperempuanan aku yang selame ni terpendam je =..='')
-
before i start with anything. for those who never heard pasal macaroons ni. this is the picture. CUTE right!! right!! those striking colours really attract me!!
-
all in all. these are the ingredients neede. tak banyak pon. 
1. 175g icing sugar
2. 125g grounds almond
3. 3 white eggs
4. 75 g castor sugar
-
ok. bile tengok ingredients die. memang tak susah. harap-harap nak buat pon tak susah. sebenarnye mase aku tulis ni pon i haven't read the instructions/procedures lagi. terok kan?
-
CARA-CARA NAK BUAT :
-
pertame. heatkan oven tu. sape tak tau nak aku ajar ke? ok laa. sebab korang ni kanak-kanak lagi. aku ajar la. mule-mule turn on switch oven tu. make sure oven tu dah bukak. lepas tu turn the button temperature to the largest temperature. ikut korg punye oven la die pnye max heat. lepas tu set timing die 15 min or less more. kalau tanak buat dulu pon tape. siapkan macaroons korg baru heat kan oven. ada paham??
-
lepas tu korang kisar badam tanah tu. kalau malas sgt. beli je tepung badam. i'm sure that the flour really exist.
-
lepas tu ayak icing sugar with the almond that you already whizz it!! hehehe. kalau tak tau nak ayak camne tu dah critical sgt dah.
-
then, take another different bowl. whisk the white eggs with castor sugar until thick ang glossy. mase masukkan gula castor tu. masukkan slow-slow. jangan sekali arong. anti susah bndalah tu nak jadi pekat berkilat. hahaha
-
before that, while wisking the mixture of eggs. jangan lupe nak tambah flavors yang korang suke ikut hati tu. perase pandan pon boleh kot. kalau dah tade sangat flavors nak tambah. amik kordial sarsi gi masukkan. kalau nk kaw lagi. tambah flavors yang pewarne die mantap gitu. purple macaroons rase pandan. semart wey!
-
dah siap tu. tambah kan mixture pertame dan yang kedua. make sure you mix it well. make it half. don't mix it in one time. mix it half-half. korang paham tak? aku lagi ta paham. ok la. camni sebenarnye. mase nak tmbah egg ingredients with icing sugar tu. tambah egg ingredients half-half dalam bowl icing sugar tu. jangan masukkna sekali gus. ok la. dah clear??
-
lepas tu korg nye mixture tu mesti la tak melekit kat tangan. kalau melekit. aku tataw nak buat ape. serius n. i've never try one. and i will try it. tak lawa pon tak heran la. if aku try nanti and jadi. i will post it out. 
-
lepas tu letak macaroons korang atas ulang. make sure letak baking sheets dulu. baru tak melekat macaroons tu. to make it nicer. korang kene jatuhkan dulang tu atas mje. this is to make sure macaroons korg tak jadik tajam-tajam and the shape is exactly like the picture. mase jatuhkan dulang tu. takyah la tinggi sangat-nanti jadi ape kang aku tataw ok.
-
lepas dah ade rupe macaroons tu. pergi bakar kat oven. set temperature die 160 C with 15 to 18 minutes je. tapi kalau first try korang die punye macaroons tu hangus ke hape. pepandai korang la set die. kalau aku yang pro ni dah biase la. takyah tanye lagi. cehh ^_^
-
untuk filling die. takyah susah-susah nak buat icing ke hape. pakai je jem yang ade kat rumah korang tu. letak la nutella ke, kaya ke, jem strawberry ke, orange jem ke, ape-ape jem la yang korang suke. yang aku a pernah denga pon i tak heran ok. kan senang keje. takyah susah-susah pike. 
-
ok la. aku pon dah tau camne nak buat macaroons ni. senang rupenye. now, i want to try it. so you should try it too kawan!!!
-
IR animo in cooking mood
and always pray for rice cooker
and oven
to be in  INTI pantry. :(
*P/S* kalau korang nak try resepi lain
aku cadangkan yang ni. senang sikit. click NOW!!

4 comments:

  1. i really do hope that one fine day,, rice cooker and oven will be in your inti pantry. go chua! tehehe:)

    ReplyDelete
  2. hey , thanks chua. tk sabar nak try <3
    Cikapronungu :)

    ReplyDelete