Friday, 31 August 2012

NYAMUK

ok assalamualaikum semua...

especially for signature.. sorry aku baru tahu pasal kau.. ni pon sbb bru bukak blog ni. walaupon agk sentap bce post tu be strong ok ! everything happens for a reason.. ade 1001 kebaikan ape yg Allah tetapkan tu. kite je yg xtaw.. "enthusiasm is a kind of faith that has been set on fire".. curi kate hikmat adams tuk kau. dgn ini bersemangatlah anda. dun give up and move on. :) buat mcm budak yg comel ni ok :D



hrini aku jd mknn nyamuk. almaklumla kalau balik kg x sah nyamuk2 ni x buat aku jd hidangan diorg. brr... pernah sekali tu nyamuk gigit kat muka n bengkak. mcm jerawat batu ! malu gila nak gi kelas. hahah. sebnanye byk keje na kene buat tpi sempat lgi balik kg sbb da lme x balik. mmg x dpt na bygkan mcm mne life mngu dpn.. ya Allah kuatkan aku.. to F.I.N dtgla selangor or kL n nati roger2 aku.. bole stay umah aku pastu nati bole kite hang same2 dgn nadia, tmah chua n other buku hitam crews yg berdekatan.huhu. :)


L.O.S


Kekuatan dan Kerinduan

Assalamu'alaikum semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :')
Ya Allah, rindunyaaaaaaaaaaaaaa korang.

Okay, hmm How are you my girls ?
Sihatkah kalian ? Study macam mana ?

Well, today Im going to tell you a lil bit about my life here, UiTM London.
Korang, ketahuilah, aku sangat hipokrit kat sini

Pendiam but believe me it happened out of sudden.
Tak diminta tapi automatic. And I am no longer NYAH YANG KUAT MEREPEK (buat masa ni)
Hihi rindu suara2 kepoh Mak Jemah BukuHitamCrews ni weh :')

And to @alibanaidan or well known as Signature (err maybe among us only)
be strong honey ! Allah's plans are the Best. He knows what is the best for youuuu.
Macam IR animo cakap laa, ada sebab dan hikmah yang tak dapat dirungkai oleh akal manusia yang sememangnya cetek kalau nak dibandingkan dengan perancangan Allah yang sangat luas tu tau !
Im so sorry as I didnt know about this news until cikapronungu told me yesterday.
And I love your previous post about "TAHIK" tuuu.

Hahahahahahaha merepek yang superb yang aku tak dapat buat kat sini
Korang aku plan nak hang out bulan sepuluh atau sebelas ni
ITU PUN kalau korang tak busy or hape

And last but not least HAPPY HARI RAYA AND HAPPY MERDEKA korangggg
Make sure we are already FREEDOM from every aspects !

Semoga kita semua akan menjadi yang berguna kepada agama, bangsa dan negara (Okayy err ni aku ke ? )
Hahahahahaha

See you girls soon, InshaAllah :)


-F.I.N-

Thursday, 30 August 2012

menggedik time :DD

kepada signature :DD am really sorry for you. baru nk tgok kau jadi dr nadia. tapii. jangan nangis2 lagi la. microbiology pon boleh gak. belajar pasal badan manusia gak kan. mana taw kau nanti jadi doctor kau almost dying tengok darah banyak2 ke. *eh tu aku*. haha
-
lagipun seriously ALLAH dah kata kau jadi bndalah tu kan. mana taw gaji lagi tinggi. cepat naik pangkat. anak ramai tak yah on call ke. haha. that thing is the best for you taw!! just believe that the best thing for you because GOD always give the best thing for HIS human :DD
-
dah menggedik ngan nadia. sekarang menggedik dengan dumb-ass. ok. korang!! korang!! dumb-ass pergi holiday. almost 6 weeks. dah aku tak nmpak dia. ok gedik!! balik malaysia cepat wehh. haha. kalau da tak bagi aku souviee memang aku luku2 pale die.
-
okbai ==''
IR animo :DD

Wednesday, 29 August 2012

Microbiology

Pengenalan

Manusia berkongsi bumi inidengan pelbagai organisma lain.Salah satu kumpulan yang tidak
boleh kita abaikan atau perkecilkan,walaupun pada zahirnya tidak kelihatan dengan mata kasar,
ialah mikroorganisma atau mikrob. Mikrob seharusnya diberi perhatian yang lebih memandangkan kewujudan
serta aktivitinya menjadi tunggak dan komponen penting dalam hampir semua proses di bumi ini.
Kepelbagaian metabolismenya yang menakjubkan tidak dapat dinafikan. Mikrobiologi merupakan
bidang sains yang menentukan bentuk dan mempengaruhi semua bidang biologi yang lain.
Program mikrobiologi yang ditawarkan ini menyediakan penuntut dengan landasan yang luas bagi kajian ke atas mikrob dengan memberi tumpuan kepada tema-tema khas seperti teori evolusi dalam mikrobiologi, kepentingan pendekatan kaedah molekul dan sebagainya.

Ia mendedahkan penuntut kepada biologi sel dan molekulmikrob,genetik, fisiologi dan metabolismenya serta kepentingannya dalam membentuk kefahaman kita tentang bidang-bidang biologi yang lain. Program ini juga meninjau peranan mikrob dalam hubungan simbiosis dengan
tumbuhan atau haiwan, penularan penyakit, aktiviti-aktiviti mikrob dalam persekitaran, makanan atau kesihatan serta peranannya dalam biosfera dan ekosistem keseluruhannya.
 

BidangKepakaran
  • Bakteriologi
  • Mikologi
  • Virologi
  • Mikrobiologiperindustrian
  • Mikrobiologipersekitaran
  • Mikrobiologipertanian
  • Mikrobiologiperubatan 

PeluangKerjaya

Graduan graduan program ini boleh terus melanjutkan pengajian keperingkat sarjana dan kedoktoran, mempelopori berbagai aspek mikrobiologi yang mencabar. Mereka boleh melibatkan diri sebagai pegawai sains dan penyelidik, pensyarah, eksekutif pemasaran, pegawai tadbir, pengurus dan sebagainya di institut pengajian tinggi, hospital-hospital, makmal diagnostik kerajaan atau swasta, firma bioteknologi, industri makanan, industri perubatan, syarikat peralatan saintifik, kementerian kerajaan serta institut penyelidikan seperti IMR, MARDI, VRI, SIRIM dan RRIM. Sekolah-sekolah menengah juga memerlukan guru-guru berkaliber mendidik dan menanam minat generasi muda di dalam bidang sains.

Kursus yang ditawarkan

Kursus-kursus wajib pada tahap 2
Bakteriologi I
Bakteriologi II
Teknologi DNA Rekombinan
Mikroorganisma Eukariot
Mikrobiologi Am
Imunologi
Instrumentasi, Kaedah Mikrobiologi dan Pengurusan Data
Ekologi Mikroorganisma
Genetik Mikrob
Fisiologi dan Biokimia Mikrob
Virologi


salam..
okay watdeheck im telling all this?
yeah..! you are right bebeh..i had been offered to further my degree in
bachelor of science (microbiology)..
hmmm....
to be honest, deep down inside in my heart.. i am sad :'(
extremely sad!!! for not getting what ive been hoping for..
but lets look on the bright side..be positive-minded, hey you!!
to all my gals,
go for your dream and do work hard to achieve it!

the sad-but-try-my-very-best-to-be-positive-and-believe-microb-isn't-that-bad me,

Saturday, 25 August 2012

Bila tahi jadi topik....


Segalanya bermula bila aku tweet
kemudian di balas kejam dengan tweet
yeah..perhatikan ayat yang digariskan.."hangat TAIK KAU sendiri"
maka keserabaian GADIS-GADIS tersebut pon terserlah bila....
hahaha..selekeh punya anak dara.tahi pun nak jadi bahan kat public..

salam all!!
harapnya masih belum terlambat untuk saya ucapkan SELAMAT HARI RAYA!!
saya nak menyusun sepuluh jari andai ada salah dan silap samada tersurat atau tersirat saya kepada saudari-saudari sekalian..mohon maaf ye..
okay back to the tittle of the post, "bila tahi jadi topik"
mang you gotta believe me mangg... i love u all nyerr repekans so dang muchh..
well maybe the karutan above that i show is only between me, zarai and tim(why you all lain tak menyampuk kasi tahi gempak?)..but you guys see, at the place where im studying now ive no one to repek-karut-carut bagai..and if i do, i just cant accept the repekan or i always not in the mood to do so..but with you guys..'I FEEL SO ALIVE' (statement over gedik)..
mang serius manggs, #BukuHitamCrews mangs..
i.......
i.......................
i.....ive got nothing to say..
let the tweets below tell..
 lastly, may ALLAH bless our friendship.insyaAllah sampai syurga..amin..

touched by this..
 sincerely,
   ME:)
 
p/s: sila baca dengan accent nigga-campur bajet-gedik..

comment from myself to me : gilak mangat post tweet-tweet sendiri lepas bertwitter..mangettt!! over!
reply from me to myself : that's bcoz i miss my gals..btw poyoness is full nowadays..ehhhh? 

Saturday, 11 August 2012

cerita sedih 1

kepada signature :(
-
disini hamba nak cakap yang beta dah seminggu tak dapat khabar berita apa-apa. sedih teramat tapi redha la. hahaha
-
ok.. am waiting for the saturday night but now almost 12 am already and i don't get anything yet!!!!
-
sedih tak cerita aku? kbai.

Friday, 10 August 2012

errr ~~ kejap KEJAP.

ada sorang mamat nie nama dia Ali [ bukan nama sebenar ('.'* )] haha.
dia sangat hensem, anugerah tuhan.
aku selalu usha dia bila dia lalu. 
usha biasa-biasa jelah okey ~~ haha ?
nampak sangat ke"pervert"an di situ. yay !
tapi dia s elalu nampak pelik? bila nampak aku.
so aku ingin memberi dua situasi 

konklusi 1

dia bengang mungkin dengan aku sebab selalu mengusha dia . hahahahaha. tapi just wanna say here , maaflah awak saya memang macam nie bila mengusha, tapi adakah over saya usha awak sampai awak nak bengang ? saya tade pun mintak number bilik awak?, number awak, kelas awak, waima modul awak berapa pun saya kurang sure mahupun nama pun saya tak tahu.
dan saya jugak tak jugak berkata awak pakwe or lebih geli hubby saya kan ? sekian terima kasih :)


atau mungkin mata aku macam nie bila mengusha mamat "Ali " nie. freaky tak ? haha

konklusi 2

okey fine, konklusi nie mungkin-s sedikit perasan. haha. sebab konklusi nie aku menyimpulkan dia suka aku . ahaks . itulah sebab dia suka sangat malu-malu depan aku. but I am really really sorry Ali, if you want to express your feeling to me and will ask to be your special at the time we're studying, I would denied it. Insyaallah. 

konklusi 3

nie mungkin sebenarnye kot ? dia memang sebegitu perangainya : malu-malu. amboi lebih pompuan hang nooo. hahaha. haish pompuan zaman sekarang nie. haha. dia pulak yang jaga pandangan, jaga hati. tapi aku ? meliarkan lagi mencari santapan mata dan racun hati.

the realities are sometimes are hurtful and delightful but then it make us stay on the ground. but I would say : tak salah berangan kekadang untuk penambahbaikkan bahagian imaginasi otak kita sebab dulu aku jugak tak suka berangan tapi sekarang occasionally aku akan berangan jugak lah . haha. 

tapi pekata untuk bukuhitamcrews sambung my story and make it longer to make it as our story ?

what should I say ?

I really really like to be an extravaganza muslimah, don't get me wrong by the word extravaganza. but then seriously ' I WANT TO BE A GOOD, EXTRAVAGANZA TOWARD GOD MUSLIMAH "

but then, 

solat pun fikiran melayang. time terawikh, fikiran saya macam, rakaat pertama berfikir tentang objek hebat seperti pelurus kerusi dalam dewan. KEMAS kan ? pastu imam laung ' ALLAHUAKBAR ' . dan saya akan macam astaghfirullah. " melayang lagi fikiran aku " . tetapi dah sujud bagai dan kembali semula dalam kedudukan berdiri dgn tangan dikiamkan sedang imam membaca surah tambahan atau imam membaca surah dengan sedap dan mendayu-dayu saya akan mula melayang lagi . start lah cycle tersebut sampai ke witir rakaat terakhir.

aurat pun belum cukup sempurna lagi. although I am obeying most of the rules, but then , it's MOST. not all. this because I am not wearing socks or hand socks or my friend called hand guard. pandangan mata pun kekadang tak terjaga jugak bila cowok-cowok ganteng dan mampu mencairkan mata tahap lava.

sungguh menyedihkan bila terkenangkan kembali apa yang tuhan telah bagi kepada kita dan apa yang kita telah bagi kepada Dia atas tanda kesyukuran. 

sungguh, saya berharap saya dapat merubah diri ke arah kebaikan dan menjadi muslimah yg BAGUS dari segenap segi. amin :)


for yang dah tahu shut up. 
haha. delete your freakin' name before everyone else read this.   
malu



ASSALAMU'ALAIKUM SEMUAAAAAAAAAAAAAAAA :D

Wahh gila lama sangat tak bukak
Seriously, lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tau
So apa khabar semuanya ?
How's your ramadhan girls ?
Hebat macam Ramadhan2 lepas ?
Atau lebih hebat ?
Hmmm honestly, I do miss you girls hihi
Malu ahh nak ngaku
Tapi rindu sangat tau....
By the way, taknak gather ke semua ahli buku hitam ?
Takmau ber JIMBA JIMBA kah ?
Jommm la
Kay la, tak ada apa sangat nak tulis (walaupun sebenarnyaaaaaaaaaaaaa banyak)
Cuma nak pastikan jejak aku masih ada lagi dalam ini belog
hahaha

 Untuk Syikin Noordin, tahniah aok
Dah jadi MAKSU yang hot hot begitu

hahaha

Untuk semua, Salam Ramadhan and Selamat Hari Raya
Mintak maaf atas segala kesilapan

Jommm ahh rebut peluang 10 malam terakhir Ramadhan
And semoga kita dipanjangkan umur untuk berjumpa sekali lagi dengan  Ramadhan akan datang
untuk memperbaiki and memperhebatkan lagi amalan kita di bulan yang mulia ni.
Jemputlah datang ke Mentakab koranggggggggggggggg
Hahahahaha
Kay, assalamu'alaikum wbt :*


-F.I.N-

Monday, 6 August 2012

berita tergempar : bile mummy buat pelik2

qayed telah selamat dilahirkan walaupun aku still nak panggil dia NAUFAL. tahniah cken. uhukk uhukk. terharu rasa nak meleleh2 ni. okokokokok. bayi telah selamat dilahirkan. sihat. comel. gebu. suci. semua nya ciri-ciri yang ada kat aku. bayi. dengarlah nasihat mak ni. hahaha. jangan dengar sangat maksu tu bila dah besar nanti. 
-
tetiba rasa nak ada bayi pulak masa carik barang-barang naufal tu. 
-
semalam saya dpat text dan ada orang nk ada anak bersama saya!! *Woohooooo*
-
sbnrnya aku takut -,- . am just eighteen and don't feel anything about marriage or couple at all. dan mak saya sudah mula pelik-pelik nak usha anak kawan die untuk aku.
-
HELLO!!!! tudung pon pakai tidak betul.senget-benget. gigi terabur. (akan dibaiki bulan sepuluh ni). muke berjeragat (ok over -,-). otak mereng-mereng lagi. degree pon tak amik lagi. masak pon dapur hangus. pegang pisau pon pengsan. but SERIOUSLY!!!! i don't want to get married this early. taw la anak bujang orang tu baru grad dari mesir. doctor muda tu. TAPI!!!!  aku tak berselera wey. sumpah laaaa. gilaakkk apa.
-
just hoping the mother is not very serious or i'll be dead chicken. mana aku nk campak burger? ok dah mula gatal!! STOP IT GIRL!! 
-
-serious mode-
-
sapa yang mengalami macam aku ni. kita kne protest. bawak banner bagai untuk mak-mak kita. hal ini demikian kawan-kawan aku pon ada dah mak-mak mula merapu cakap pasal nak kahwin awal ni. :O
-
AKU TAK SANGGUP WEY!!! 
-
aku masih nak beronggeng, menonggeng, bersama semua orang termasuk penagih dadah pon jadi la. bakal isteri yang masih SANGAT tidak matang. tahap kesengalan yang sangat TINGGI!! memang buat mak mertua pengsan la ada menantu macam aku ni. atau korang2 sekali ni
-
KBAI!!!!! :DDD




Sunday, 5 August 2012

new arrival

assalamualaikum....

yeay dgn ini selamat dan jayanya aku menjadi mak su... haha.. x sangka kot... dan hrini sgt letih sbb aku tdo sejam je... lps iftar tu balik umah lam pkul 10.30 sampai.. then kemas rumah jap yg bsepah tu n dduk smbil on9 smpi pkul 12. 12 pagi tu bru aku mandi sbb rse x selesa kan.. then sambung on9 balik dgn chatting bersama teman teman lama smpi pkul 2,3 pagi... tibe2 bukak fb tgk abg aku post dy ade di hosp kajang. dgn sgt terkejut aku trus call abah... abah kata dy dkt hosp kajang dah. pkul 11 p.m bru btolak n smpi pkul 1.30 pagi. aku mcm waaaa ljunya abg aku bwk.. perjalanan yg slama 4 jam jd 2 jam je kot?? fuhh

aku pon ckp la 'abah nanti amik org sbb org na tgk jgak ank sedara baru tu'.. heheh..ayh aku pon yelah pasni abah amik... lps pnt on9 pkul 3 aku tdo n pkul 4 abah call ckp pasni dy na smpi da.. hah?? aku dgn gopoh gapah kemas bju sbb mst kene stay umah along... bbrapa mnit kmudian abah call ckp da kat bwh.. lps tu pkul 4 lbih smpi umah along sb dekat je sebnanye n sahur kat sana. lps sahur aku pon bwat keje skit so x tdo smpi la abg aku call kata k.wani da masuk bilik bersalin jam 6.30.. mak aku dgn segera mengerah kami bersiap tuk ke hosp.. dlm keta tu aku da tdo smpi sakit kpala kot.. aduyai rse letih giler.. sampai hosp aku rse na baring je kat krusi menunggu tu.. tgk ade je yg baring smpi dengkur2 aku rse na join je..tpi aku perempuan so kene tdo sopan sket. haha.

da tdo smpi kebas sgala kaki tangan tbe2 k.wani da klua dri bilik bersalin smbil pegang baby tu... ktorg pon ape lgi serbu la bsama sama besan ma skali, heheh.. lps tu abg aku azankan kt telinga baby tu dan serta merta aku termenangis.. uhuk. bknnye ape.. rse mcm waa abg aku da jd ayah. x sangkanya.. tengok muka kak wani time tu rse mcm sedih gila sbb muka dy sgt letih n x bermaya.. abg aku pon cium dahi k.wani sbgai tnda alhamdulillah 22 selamat.. aww so sweet.. hahaa...

ok nama dy yg sebnanya adalah  MUHAMMAD QAYED MAJDID B. NOOR HAFIZ.. :D







WELCOME TO THE WORLD BABY MAKSU YG DISAYANGI :D