Saturday, 27 October 2012

recipe famous engineer ==

laaaa. sia ayam ni. mintak recipe time aku buat cake batik. so aku igt kau nk la sgt recipe cake batik tu. haiyoo. rupa nya nk recipe rahsia aku. bhahhaa. yang biskut dulu tu ke? hahaha. okok. aku bagi ni. senang je nak buat. lain kali. nak bagi arahan tu bagi la jelas sikit.
-
ni aku brief sikit je pasal recipe tu. aku in rush ni. nk exam mid term world religion ni esok. kah kah. aku baru baca 3 bab. lagi satu bab saja. tpi mcam kena revise semua balik je ==.*buat luahan perasaan kat sni pulok dah ==*.
-
lagi satu. takyah mengada la ayam. geleman aku kau cakap gitu. itu bukan seductive tpi GELENYAH!! hahahaha :DD
-
jangan marah la ayam. hahaha
-
ni recipe dia
-

-
bahan-bahan dia
-
1. 250 g buttercup
2. 300 g brown sugar/ gula perang
3. baking powder
4. chocolate rice as you wish ayam
5. 250 g custard flour
6. 250 g superfine fllour/self rising flour
-
cara-cara dia.
-
add butter -> eggs -> sugar -> vanilla essence -> flour + baking powder -> others (chocolate chip)
-
tepung tu kau ayak dulu (superfine+custar+baking powder) ayak je sekali semua
-
lepas dah sebati tambah tepung sikit-sikit sampai dia tak melekat kat jari. tepung tu kau anggar je la. aku anggar je. asal adunan tu dah tak melekat dekat tangan dan tak kejung keras semacam ok la.
-
lepas tu bulat2 masukkan dalam loyang. susun bikut tu jarak-jarak sebab nanti dia raise up 10 times bigger.
-
bakar la sendiri guna apa2 yang panas. :DD 15 min, 200 darjah celcius. before gedik-gedik membakar tu. panaskan oven dulu. kalau tak reti panaskan oven sila telefon aku. CHEF IR ALWAYS ON THE LINE :DD
-
good luck wahai ayam :DD

3 comments:

  1. hahhahaa... seductive <3 trimas IR. lebiuuu:* -los-

    ReplyDelete
  2. kadang tu, bila aku tgk ada antara kita yang hapdet post pasal resipi2 masakan ni buat aku rasa macam kita ni makcik2 yang dah berkahwin berkongsi rahsia keenakn masakan buat menambat hati para suami dan menggembirakan anak-anak..okehh

    ReplyDelete
  3. because am ready to be a grandma to a grandpa. haha. persediaan gitu. hahaha -IR-. awww tak sabar nak kawen. hahaha

    ReplyDelete