Monday, 30 December 2013

Apa itu Manis

Kadang-kadang aku rasa dah terlalu banyak petunjuk Allah swt limpahkan dekat hamba yang hina ni.

Tapi aku takut kalau tiba-tiba aku terlepas pandang, atau langsung tak memandang,

Allah sangat sweet.

Tapi tak ramai yang nampak T____________T

Sunday, 22 December 2013

Friday, 13 December 2013

KOSONG

Korang,

Rindu sangat korang..

-F.I.N-
                     

Sunday, 10 November 2013

MENG-KUKOQ NYOQ


Mak aku tengah kukoq nyor.  Aku perhati  je dari tepi.  Ralit.

“Ibu nak terai! Nak terai! Nak terai!” aku eksaited.

“ Haa, nah terai! Awok jari jangan lebih nyor. Nanti karang kena mesin ni. Hati-hati.”

“Macam mana nak kukoq ni?”

“Macam awok bawa kereta”

Aku diam je.

Aku pon ambik sebiji nyor lalu aku kukoq.
Senang je rupanya kukoq nyor ni. Ingatkan susah. Jadi aku bagi pressure lebih sikit pada nyor yang aku tengah kukoq.

Tiba tiba aku hilang kawalan. Tangan masih pada nyor tapi aku tak dapat kawal pegangan tangan aku.  Habuk kelapa dah bersepai –sepai.  Berterabur atas lantai. Aku mula cemas.

“Ibu! Ibu! Tolong Ibu! Nak buat macam mana ni ibu?!!” jerit aku. Panik.

“Lepas lah tangan awok tu! Lepaslah! Hishhh, apalah awok ni!”

 Aku pon lepaskan tangan.

“Fuhhhhh, bahaya betul!  Menakutkan.”

Mak aku sambung kukoq nyor balik.  Aku perhati lagi dari tepi.  Minda aku dah start bayang final destination. Jari aku hancur berdarah-darah dan  harga hantaran aku kurang.

( Aku tetiba fikir pasal harga hantaran sebab haritu, masa tengah ada aktiviti berkumpulan yang kena main benda tajam-tajam, budak lelaki group aku sound kawan aku yang tengah main pisau, potong tin aluminium.

 “Kau, jaga-jaga tangan kau! Kena tangan kau nanti, buruk, turun harga hantaran tahu!”
Aku ingat sampai sekarang kot kata-kata budak tu.)

Aku tengok je tangan mak aku dari sudut tepi. Mak aku ni wanita kental betul. Berani betul dia main dengan mesin kukoq nyor.

“ Bila ibu pandai kukoq nyor?”

“Heh, ibu dulu umur awok dah lebih dari pandai dah kukoq nyor!  Awok bayangkan laa, dulu tok awok jual kuih, berniaga nasi lemak, hari-harilah ibu kukoq nyor, nak membantu mok ayoh. Ibu kecik muda daripada awok lagi masa tu. Lagilah masa dulu orang pakai kayu api nak membakar, memasak. Ibulah masuk hutan cari kayu api , bawak parang. Hidup susah masa tu kenalah buat kerja-kerja keras semua.” Panjang lebar mak aku bercerita.  

Aku kagum. Terasa manja betul diri aku ni.


Kerja meng-kukoq dah setel. Mak aku pon padamkan suis mesin kukoq.

Friday, 18 October 2013

malam

I'm badly homesick.ape boleh buat.nk ngadu dekat org? "Weh aku homesick" ape diorg buat? Bukannya boleh bawak aku balik rumah pon.pendam sendiri.rasa sendiri.nak call mak ayah.gila tgh2 malam mcm ni.x ke buang tebiat namanya.x pasal risau.so the better things to do is sleep and sleep.malam

Sunday, 22 September 2013

Kadang-kadang kita LUPA :)

"Jangan bercakap macam kita tak pernah ada dosa,
Jangan pandang orang macam kita dah cukup sempurna,
Jangan sombong bila kita bodoh durjana,_GMS_"

Ya allah, lemah sangat hati ni. Suka buat dosa. Setiap masa bergelumang dosa.
Tak pernah fikir yang bila-bila masa boleh mati.

Dan agaknya, diri ni dah banyak sangat memendam
Fikir sangat perasaan orang, perasaan sendiri biar tunggang langgang
Sampaikan nak bersuara satu perkataan pun jadi was-was

Nak bagitahu, Allah ada lebih dari duapuluhempat jam



Sorry abaikan penulisan ni, sebab aku dah sakit pendam dengan orang sekeliling
nak bersuara, pengecut macam harimau hilang taring
Lagipun ni bahana nak final kot
Tu yang jadi sawan macamni
Tak tahu nak tulis dekat mana dah, sorry nyemak kat sini :)
Doakan aku final exam kali ni boleh buat
Sebab kalau ikut achievement aku for this sem
Hmmmm memang sakit nampaknya
Memang nak berhempas pulas dekat final jawabnya

Btw, hee rindu sangat kat korang bertujuh
Takpe, moga Allah jaga ikatan ini
Lepasni macam makin susah nak jumpa, jadi minta maaf awal-awal :)

Kay assalamualaikum wbt...

Ujian... salah satu tanda Allah sayang :)





-FIN-

kebahagiaan

assalamualaikum pembuka bicara *gituuu*
 
When we honestly ask ourselves which person in our lives mean the most to us, we often find that it is those who, instead of giving advice, solutions, or cures, have chosen rather to share our pain and touch our wounds with a warm and tender hand. The friend who can be silent with us in a moment of despair or confusion, who can stay with us in an hour of grief and bereavement, who can tolerate not knowing, not curing, not healing and face with us the reality of our powerlessness, that is a friend who cares.”  
 

 
 
 


night at INTI


 
 

 
 
 
 
 
 

 
faka-ezrin-chua
 

 
timah-nadlon-nadia
 


story telling by pendek :D


 
 
 
happy bornday pendek! moga cepat tinggi :*
 

 
aku rasa Timah dah 19 tahun. kenapa beliau semakin muda wahai Chua? hahaha
 
 

 
 
birthday present for Timah
 
 

 
thank you Timah and Ezrin for treating us Dominoes :D
 
 
 
we are at the same height ! hahaha
 
 
 
comel je timah tengah2 *kantoi*

 
terpaksa semua org tebalkan muka tgh2 ramai semata mata nk bergambar?
who cares? :D
 
 
tekun ye Nadia o.o

 
suci murni kan semua orang XD
 
 
 
 
 

 
bye Nad ! tenkiu utk baju :)
 
 
next year kita jumpa lagi insyaAllah
sayonara everyone ! :)
 
 

Sunday, 25 August 2013

hoii jemaaahzz

Lama aku tak berkarya dekat sini. Tahap kemalasan bertambah sebab byk benda si gojes ni nak buat. 
-
Hoiiii Jemahhzz madi dah timohh dan nadiaaa. cepat la masuk uni cepat. Aku menyeru dan menyeru dan seru. Cepatlaaaahhhh

Ayam, dah samapi mesia belum? Alalalala. Bosannyaa weekend dekat siniiiii.

Baiklaah. Itu je mesej gojes untuk kalian. Gojes nak belajo ni dah. 

-IR-

Monday, 19 August 2013

GATHERING MUADZAM !

Lama ini blog tak berpost apa jadi aku nak rajinkan diri ah post pasal gathering sebab ada orang request. It was seriously fun fun FUN.

malas nak menulis ah. let the pictures tell the story


nah ini minah meronggeng tepi makanan. nampak air tu ? air mangga. sumpah sedap menjilat  kaki.

le girlzz. ada lagi ni tapi tak wujud dalam gambar


ni semua tengah menunggu azam maghrib dan semua tengah bajet-bajet malu.  ni kiteorang makan mende ringan-ringan dulu and after terwikh baru makan mende berat. see the terbalikness. should be bebudak lelaki duduk atas kerusi dan perempuan macam bajet ayu kat hujung kawasan tapi vice versa yang berlaku.


buat gila kejap depan cermin sementara menunggu pihak lelaki




ni esoknya, pergi maktab jumpa cikgu semua and kiteorang ada bagi macam gift untuk cikgu,

nad lon, ingat ini budak ?

Add caption




ni dia gift nya. bukan pikok tapi yang atas meja tu


alang-alang ni aku nak selit pasal birthday party yang  mak cik  ni set up. hihi. terima kasih awakk. for the cakes and all. heee
aku harap nanti ada lagi gathering lagi ramai dapat join nanti bertambahlah keseronokkan. 




end of story :)

Thursday, 4 July 2013

oiiiii. tolong wa ni!!!

Korangggg!!!
-
ni penyu dari singapore untuk penyu

-
I need help here. Ok. Mara baru decide apa nak buat dengan nasib-nasib macam aku ni. Ye la. tak lepas syarat kan walaupun sikit la jugak. Mara nak kiteorang sambung lagi setahun di Inti dan fly tahun depan. Tapi kan korang!! INTI wehh. macam mana aku nak survive? Nadia. Kalau aku accept Mara ni kau la mangsa lagi. wahaha. tapi sila kurangkan main-main itu!!
-
Lagi satu. Aku kan tak boleh terima la environment INTI tu dari dulu. Macam mana ni? Bagi la wa semangat sikit.
-
Lepas tu, aku kan macam dah give up engineering ni nak tukar dentistry. Jadi sila la bagi cell otak korang tu nak bantu aku.
-
APA PERLU AKU BUAT????
-
samaada tengok anime 24 jam ni kat rumah? atau INTI-US? atau dentistry?
-
Sekian Terima Kasih :P

Monday, 1 July 2013

G.E.N.T.I.N.G ! ! !

nak cerita pasal genting ni woii. aku nadia dan chua telah menejejakkan kaki kami bertiga ke genting dan ajaibnya , tersangatlah ajaib untuk zaman serba serbi teknologi, serba serbi nak kena tangkap gambar, serba serbi lah kira, kami tidak menangkap gambar walau sekeping walau gamabr beraiz satu byte.

ajaib tak ajaib nya. 

kalau sebelum ni setiap kali aku naik genting mesti tak sempat punya nak naik semua kat outdoor tu tapi trip ni menyempat. haha. dah nama pergi hari orang bekerja. 

main dan menjerit tak ingat dunia sampai boleh jadi basah lencun kot. 

overall nya aku kata trip ini seronok. hihi. rugi ahli lain tak ikut kalau tak, tak terjadi kejadian tidak menangkap gambar.

next trip kita pergi ramai-ramai lah pulak koranggg ! ! !

end of story :) 

Saturday, 8 June 2013

PERACAYA TAK ?

majlis bertunang. hihi.

Perkara lain ialah aku sangat teruja dengan perancangan genting. weeeee. harapan menggunung setinngi gunung everest yang telah dijejaki oleh pandaki felda supaya perancangan ini tidak terbatal secara semulajadi atau tidak semulajadi. aku potong leher sesekor kalau tak jadi. muahahahaha. 

dan rakan-rakan, sem 2 ni aku tidak mencapai matlamat aku untuk mendapat 4 flat. serius mengecewakan. 

aku ada isi upu. aku isi doktor perubatan veterinar untuk upm. walaupun ada sedikit allergic terhadap kucing dan seangkatan tapi kan aku rasa dah terawat kot ? hahaaha. redah aja. yang tanggung aku.<-- ayat nampak berani. doakan aku mendapat tempat di upm rakan-rakan. heeeee

end of setori    :)



Thursday, 16 May 2013

and I'm over

dear people,
I can't fly. that's it. result dah keluar. dan aku tak lepas syarat
-
just pray the best for me. aku tak taw apa nasib aku ni.

Tuesday, 14 May 2013

I'm frozen

I’m frozen and I’m totally cool J . He’s engaged and life must move on people! I’m a strong one and no doubt with it. Hahahahah :D 

Monday, 13 May 2013

SERAM~~~~~~~~

woi woi! sape post entry kat bawah nii? seram woii! jangan depressed. semua benda boleh bawak bincang:) cer citer cer citer.



Wednesday, 1 May 2013

Karya Mantap Seorang Ratu

Assalamualaikum rakyat yang beta cintai sekalian
Betalah Ratu Cantik Menawan untuk alam ini
Maka hormatilah kecantikan beta hahahahaha
Tidakkkah kalian merindui karya beta dalam ruang penulisan alam maya ini ?
Rindu bukan ? Beta sudah lama mengetahui maka beta rajinkan diri ini jugak untuk menulis
Maka kalian haruslah berterima kasih kepada beta
Sayangilah beta dan undilah beta hahahaha INI KALILAH !!!!! XD
Apa khabar kalian ? Di Malaysia, di India, di Mesir dan mungkin juga di syurga ?
Sihatkah kalian ? Sudah makankah kalian ? Sudah mendapat rehatkah kalian ? Sudah solatkah kalian ? Sudah mandikah kalian ?
Jika YA merupakan jawapan kalian bagi soalan-soalan beta di atas maka BERSYUKURLAH kalian.
*Tadah tangan ucap ALHAMDULILLAH*

Beta sebenarnya sangat merindui untuk menaip karya2 mantap beta namun jiwa yang walang dan juga diri yang amat malas untuk menggerakkan jari runcing beta, maka tiada satu pun karya beta dalam ruang penulisan alam maya ini.
Maafkan beta sesungguhnya...

Siapa rindu beta ? Say hooooooooooooooo

Buang ego kalian. Ini perasaan kalian sebenarnya terhadap beta, bukan ?

and this is my reaction !!!


and this is Justin Bieber's reaction :

Kwaja justin bieber ni. Muka dah macam penyu dah beta tengok ! Beta murka !

hmmm untuk pengetahuan rakyat beta sekalian, beta akan memulakan kuliah pada bulan hadapan
maka beta akan menjadi student sem 3 pada sem hadapan
beta harap sangat supaya rakyat bukuhitam sekalian dapat mendoakan beta supaya beta layak untuk menduduki proffesional exam pada sem 4.
Hal ini demikian kerana, exam itu amat bermakna untuk masa depan beta untuk memerintah alam buku hitam ini dan juga untuk beta menjadi semakin cantik menawan.
Beta rasa mata beta sudah semakin berat, perut juga sudah kenyang
dan beta rasa beta terlalu kurus jadi beta harus menambahkan berat badan beta dengan tidur seperti beruang kutub utara dan selatan berhibernasi.
Maka izinkanlah beta mengundur diri dahulu
Beta berharap sangat agar karya ini dapat melepaskan nafsu asmara rindu kalian terhadap beta. Okay ?
Inshaa allah, jika ada jodoh dan diizinkan Ya Rabb, maka beta akan turun padang untuk bersama kalian
Untuk memadu kasih sayang beta bersama kalian, bercumbu-cumbuan di tapak kaki beta 
*hahahahahahahahahahahahahaha*

*krap**krap**bunyi jari runcing beta yang sudah dipatah-patahkan. Jari runcing beta harus berehat ! *Sapu lotion dan segala bahan kimia*

Kay beta harus undur diri sekarang. Ingat, jangan lupa undi beta. INI KALILAH !!!! hahaha

-F.I.N-



Tuesday, 9 April 2013

big hug from you: i expect :P

-
dear, nadianabila. 
-
please say, 
-
THANK YOU NAJWA!! AND I LOVE YOU SO MUCH :P
-
but i expect you to say : NAJWA IS THE CUTEST AND THE KINDEST GIRL IN THE WORLD !
-
btw, pray for my TEXAS AM UNIVERSITY and UNIVERSITY OF WISCONSIN MADISON
-
Amin :) 

Saturday, 6 April 2013

KE-KONPIUS-AN

sekarang aku tengah konfius dengan cita-cita aku.
kejap rasa nak jadi, kejap rasa tak nak jadi.
boleh tak aku nak jadi, tapi tak jadi jugak pada masa yang sama.
haha. ada tak kerja macam itu ?
kalau ada tolong bagitahu ASAP. 
aku jadi power rangers je kalau susah sangat mikir. 
kalau jadi power rangers nanti boleh jadi idola adik aku, best gak kalau dia ada patung figura aku terpacak kat tepi tv tu. haha. 

itu adalah selingan sahaja. hahaha.

dah lama aku tak menjejakkan mata, otak, jari dan segala perkara yang melibatkan usaha untuk menaip dalam ini. banyak aku nak citer ni.



  1. .aku dah nak final woiii. lagi 2 minggu. untunglah bebudak PALAM dah habis. studying my ass off right now tapi yeke ? tido awal bangun lambat sokmo je kau ni. ass  off lah sangat. ass increasing size ada lah. arghh, banyaknya lagi tak study~~ haha. tetibe strss tak memasal.
  2. haritu aku ada masuk temuduga untuk jadi facilitator untuk minggu orientasi pelajar baru batch depan kat sini tau. antara percakapan aku dengan penemuduga 
penemuduga : okey, Mardhiah tolong cakap ape maksudnya LCT.
 me : uhh, macam variety ke ape teacher ? hahahahaha. (sambil gelak tak tahu malu) * dalam pemikiran aku dengar elcity sebenarnya. haha.*
 penemuduga : tapelah, next questions, yada yada yad

 malam tu aku tanya ah kawan aku LCT tu natang apa. pastu dia jawab 
        " love, care and trust ", aku macam like whaattt ! natang tu rupe-rupenye.
     disebabkan salah dengar aku jawab merepek meraban. bagus bagus. haha.


pray for me rakan-rakan~~ 

dah bye. hahaha.


eos :)




Friday, 22 March 2013

ayam dari india :P

buat tatapan warga buku hitam dimana aku abandoned kan physic aku
-
lol
-
demi ayam yang bakal disembelih
-
padan muka hang timah 
-
aku ajak skype webcam rosak laaa
apalaaa
-
haha
-
:D
-
-

-
-
-
-
ingat tak shawl ngn teddy bear tu kalian???
-
hehehe :3