Friday, 8 March 2013

RESULT

assalamualaikum u olls.. hahah.. hrini sgt gembira sbb esk dah sabtu ! weeehhhuuu..sebnanya aku bsn sbb semua housemate pergi meniggalkanku di umah sensorg mlm2 ni weh! mcm ni lah bila dah xde duit. jimat sndri2.hoho #inisemuapoyo

entry RESULT nampak mcm gempak je an.hahah.hrini result final year 1 tuk bdak2 jpa semua dah klua. 10 org distinction ! perghhh gila hebat.. major bdak2 cina tpi still ade melayu ok. *bangga* .aku nak pass ni pon merangkak lagi kot.hmm. dpt byg dah muka sorg2 mst bahagia cuti lme. sah Elements, ice n spice, beijing bites, segala kedai makan yg halal kt sni diorg kongker. yelah meraikan kegemilangan..kalau aku mst mcm tu.hahah. x taw nk ckp mcm mne perasaan tu..pass pon dah kira alhamdulillah :)

so memandangkan RESULT gempak mesti suma pikir 'sah budak ni skema stdy siang malam' x pon kalau x percaya 'alah dy lahir2 dah dikurnia genius x kira lah tdo ke terbaring tgh2 kls dpn lecturer pon x heran'.. tpi sebenarnya semua tu dtg dari Allah..hoho.. so mlm ni nak share sikit ape yg akak2 selalu pesan kat kitorg time2 nak dekat exm..almaklumlah exm adalah saat yg semua org sgt STRESS..sape x stress tu x normal. *serius*

SURAH 8 : 17




k surah kt ats ni peristiwa time Perang Badar. byk sgt kisah yg dpt kongsi dri perang badar. antaranya nilah..kalau ikutkan umat Islam yg berperang time tu sikit sgt nak berbanding dgn musuh..perang ni jgak secara tiba2 n x dirancang.. kalau ikut logik akal Islam xkn menang.yelah senjata diorg hanya pelepah2 tamar n msuh pulak pedang segala.. tapi dgn IZIN Allah diorg menang.. sbb Allah hntar malaikat utk bantu diorg.. selesai je berperang sahabat2 serta pengikut Rasulullah semua rasa mcm 'pergh td aku baling pasir je kot tpi musuh trus kalah', 'hebat jugak kita en pakai pelepah tamar je pon tpi boleh menang', 'x sangka kita x prepare ape2 pon boleh menang' disebabkan tu Allah turunkan ayt ni sebagai PERINGATAN

so samalah mcm situasi kita sbgi student skrg..dah usaha mcm mne pon x kisah lah kalau usaha tu sikit ke byk ke kalau Allah nak bagi kita berjaya Dia tetap akn bagi.kdg2 kita x tahu dgn kejayaan tu sebenarnya nikmat ke musibah? boleh jd musibah kalau kita bangga dgn ckp 'x sia2 aku stay up selama ni', 'x sia2 aku BACA PART tu semalam' k npk x hruf besa kat situ sbb mmg slalu terjadi pon termasuk aku.hahaha. sebenarnya x boleh taw ckp mcm tu. kalau Allah x gerakkan tgn kita. kalau Allah x gerakkan hati kita utk BACA PART tu kita mmg xkn baca ! jd x payah bangga lah kalau dpt jawab mcm mne skali pon sbb kalau Allah nak bantu kita Dia akn tlg kita dlm byk cara.

k ni kisah yg aku sndri alami... time final sem 1 lepas.. nak cakapnye soalan spot yg sbijik mmg xde salah..direct pye spot mmg gila lah ! x taw mcm mne nk ckp..sape stdy mmg konfem boleh jawab ! serius wa x tipu..alhamdulillah kami satu rumah stdy soalan tu. tpi ade je cuai skit2 padahal spot sbijik ! ahaa.. sebnanya kitorg dpt spot dari lecturer sdri ! dy msej la apa yg kitorg perlu stdy.pada awlnye kitorg xnk stdy pon sbb dah byk sgt spot org post dkt FB. x larat nak baca wei ! serius bkn SIKIT..pastu lps exm rmai jgak la komen 'sebiji kot ! menyesal x baca' see now??

then aku pon berfikir.. sebenarnya ni semua pertolongan dri Allah.. kalau Allah x gerakkan hti lecturer nak bantu kitorg mmg xkn dpt pye soalan spot.nak ckpnye kat sni lectuer tu hanya sebagai medium je utk Allah bntu kami. so setelah dpt msej tu kitorg post la kat grup.sapa yg baca post tu n stdy in shaa Allah klua hall boleh senyum lebar woi !! hahah.. kalau nk ikutkan kalau xde spot tu aku pon x taw aku merapu ape time exm..major dy kene lukis.igt aku hafal ke segment2 yg byk gila.nak lukis satu hal nak hafal lgi satu hal. so spot ni agak membantu. igt bantuan tu semua dari Allah..

nak cakapnye kat sni..risau mcm mne skalipon back to Allah..kita dah usaha so bulatkan KEBERGANTUNGAN hanya kepadaNya.. jgn sesekali ckp 'aku stdy skit je kot mst x dpt jwb' kalau ckp mcm ni sah2 korg x bergantung pon kat Allah sebabnye jelas2 korg bergantung pada USAHA sndri.. so hati2 lah rakan rakanku semua.. usaha then bergantung kepada Allah itu lebih baik dari bergantung kepada usaha sndri.. takdir2 jugak usaha n tawakal jgn lupa :)

#justsharing :)

los








1 comment: